Pulski Možemo! traži povrat SRC Valkane Gradu Puli

novilist - prije 2 mjeseca - link

Saborska zastupnica i čelnica pulskog Možemo! Dušica Radojčić u petak je na konferenciji za novinare zatražila od gradske vlasti Pule da se očituje i pokrene pravni postupak povrata Sportsko-rekreacijskog centra (SRC) Valkane, s velikim igralištem i jedanaest teniskih terena.

“Još jednom pozivamo gradonačelnika Filipa Zoričića da u skladu sa svojim ovlastima i obvezama, u što kraćem roku, pokrene postupak upisa terena SRC Valkane u vlasništvo Grada Pule. Očekujemo da se gradonačelnik oglasi”, rekla je Radojčić.

Podsjetila je kako je Općinsko državno odvjetništvo kao zastupnik RH, pokrenulo postupak upisa vlasništva nad zemljištem na koje se upisala tvrtka Hotel Valkane d.o.o. te na svim tim česticama od dijela šume iznad stadiona, preko pročistača pa sve do Gortanove uvale postoji teret spora.

“Država traži svoje, premda je prošlo više od 30 godina. Očito nema zastare. I Grad Pula bi tako trebao tražiti svoje, odnosno SRC Valkane”, poručila je Radojčić.

Upitala je što čeka pulski gradonačelnik Filip Zoričić da zatraži povrat gradske imovine te kako postoji već puno sumnji da su prethodne i ova gradska vlast na mnoge načine pogodovale raznim tvrtkama na račun javnog interesa, a “inertnost u slučaju povrata SRC Valkane jedan je u tom nizu”, ustvrdila je.

Smatra kako je ova nagodba potvrdila još nešto što u pulskom Možemo! od 2022. tvrde odnosno da su sve šume u procesu pretvorbe društvenog vlasništva trebale pripasti državi, a svi sportski tereni Gradu Puli.

“To se temelji na zakonima iz 1992. i 1995. Dakle, u procesu pretvorbe vlasnik tih zemljišta nikako i nikada nije mogla postati privatna tvrtka. Ako je 1995. godine po sili Zakona o športu u vlasništvo Grada Pule prešao pomoćni nogometni teren na Valkanama, logično je da su po sili zakona u vlasništvo Grada prešli i svi drugi sportski tereni, uključivši SRC Valkane, a činili su ga glavni nogometni teren, 11 teniskih igrališta i boćalište”, tumače iz Možemo!

Dodaju kako “ne znaju za primjer u Hrvatskoj gdje je društveni sportsko-rekreacijski centar prešao u privatno vlasništvo”.

Naime, kako drže, prema čl. 88. Zakona o sportu, “sportski objekti i druge nekretnine u društvenom vlasništvu na kojima pravo korištenja imaju sportske udruge i udruge ili druge pravne osobe, osnovane radi upravljanja sportskim objektima, prelaze u vlasništvo gradova i općina na čijem se području nalaze”.

Stoga su predstavnici Možemo! pozvali još jednom gradonačelnika Pule da u skladu sa svojim ovlastima i obavezama, pokrene postupak upisa terena SRC Valkane u vlasništvo Grada Pule.

Objava Pulski Možemo! traži povrat SRC Valkane Gradu Puli pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3413)možemo (84)Novosti (1309)platforma možemo (13)Pula (55)