Ovog vikenda održat će se posljednji izlet u proljetnom nizu “urbanog planinarenja” Rijekom!

riportal - prije 2 mjeseca - link

Ovo je završni izlet u proljetnom nizu “urbanog planinarenja” u sklopu projekta Rijeka Outdoor. Okupljanje je u subotu 1.lipnja u 10 sati u Art kvartu Benčić kod kafića Gala i upravo uređenog povijesnog perila na potoku Brajda. U neposrednoj blizini potoka Brajda pod zemljom teče i Škurinjski potok, po kojem su susjedna ulica i cijeli kvart dobili ime Potok. Put u prvom dijelu izleta vodi uličicama i stazicama kroz sliv Škurinjskog potoka, točnije – brdom iznad njegove desne obale (skrivene pod zemljom). Na sjevernom vidiku su zanimljivi pogledi na Škurinje i Drenovu, a na južnoj strani otvara se Kvarner s otocima i Učkom.

Vršni dio tog grebena Mala straža, koji spaja Podmurvice/Pehlin i Škurinje, nalik je oštrom velebitskom kamenjaru. Pažljivo, korak po korak, hodat će se nemarkiranim bespućem kroz grmove aromatičnog primorskog bilja. Usput će se razgledati atraktivna izložba crteža na stijenama koje potpisuje Felix. Zatim slijedi lagano spuštanje udobnom stazom do prirodnog otvorenog korita Škurinjskog potoka. Sljedećih pola sata polako slijedi uspon njegovim suhim dnom do samog izvora ispod Tibljaške ceste te se dolazi do lokve Mistraž, koja je lijepo uređeno izletište iznad desne obale Škurinjskog potoka. Izlet završava laganim usponom do autobusne stanice na okretištu sedmice.

Proljetna sezona programa nordijskog hodanja i pješačenja u sklopu programa „Rijeka Outdoor“ privela se kraju nakon proteklih nedjelja kada je okupljala brojne sudionike na zadovoljstvo organizatora. Turistička zajednica grada Rijeke te Nordic Walking Team Opatija i KŠR Gorovo, kao partneri u organizaciji ovog programa, i za posljednju nedjelju ciklusa pripremaju zanimljiv hodački dan kojeg ne ni trebalo propustiti.

U nedjelju 2. lipnja, hodači će se okupiti u 9:00 sati, na Biviju (autobusna stanica) otkud će, nakon vježbi zagrijavanja, predvođeni licenciranim vodičima krenuti na pohod srednje teškom „Plavo – bijelom stazom“ na potezu: Bivio (autobusna stanica) – šuma Striborova – šumski put prema Vratima Jadrana – Preluk – lungomare – Bivio. Staza je to dužine 9 km, a predviđeno trajanje hoda je oko tri sata. Atraktivna je to staza koja će spojiti ugođaj šume, a potom i onaj morski te će hodači zasigurno uživati.

I ove nedjelje organizator će za sve sudionike programa osigurati štapove za hodanje, a sudionici trebaju biti adekvatno odjeveni te ponijeti bocu vode. Svi sudjeluju na vlastitu odgovornost, a u slučaju lošeg vremena organizator zadržava pravo izmjene rute ili odgode programa. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje na licu mjesta – na Biviju.

Nedjeljnim programom stavit će se točka na još jednu uspješnu proljetnu sezonu programa nordijskog hodanja i pješačenja koji se pokazao punim pogotkom.

The post Ovog vikenda održat će se posljednji izlet u proljetnom nizu “urbanog planinarenja” Rijekom! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

hodanje (6)rijeka (1269)RIJEKA I PGŽ (977)