Prva večer Anonimnih Autora u Teti Roži: Daju glas onima koji ne žele vikati, ali ni šutjeti

novilist - prije 2 mjeseca - link

U kafiću Teta Roža održana je književna večer studentskog projekta “AA: Anonimni Autori“.

Nastao kao odgovor na zadatak u sklopu kolegija profesora Vjerana Pavlakovića na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, projekt su osmislile studentice Kulturalnih studija Katarina Bošnjak, Paula Horvat, Jana Golub i Nika Rončević, a realiziran je uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci – Studentskog kulturnog centra.

Foto galerija: Anonimni Autori u Teti Roži Foto: Ana Križanec

Namijenjen svim studentima i studenticama s ciljem promicanja literarnog stvaralaštva među studentskom populacijom, “Anonimni Autori“ naglasak stavljaju na anonimnost koja omogućava slobodno izražavanje i inkluzivno okruženje.

Kao što ističu studentice, projekt je uvelike inspiriran prošlogodišnjim, prvim izdanjem Studentskog Vriska, koji je pokazao da potrebe za pisanim stvaranjem među studentskom populacijom itekako ima, no nedovoljno je odgovarajućih prilika.

Foto Ana Križanec

– Ovaj „anonimni“ element bio je naš prvi instinkt jer smo shvatile kako se velik broj ljudi ne želi eksponirati, odnosno ne žele da se njihovi književni radovi povezuju sa njihovim identitetom. Umjesto da glas onih koji ne žele vikati, ali ni šutjeti, ostane zarobljen unutar njih, sada se može čuti i pročitati.

Time se književni rad valorizira bez obzira na to tko ga je napisao – sklanja se fokus s autora i stavlja na pisanu riječ, istaknula je Katarina Bošnjak.

Ukupno je stiglo preko devedeset radova, a najboljih trideset i sedam dokumentirani su u malim zbirkama radova, koje su posjetitelji i sudionici mogli uzeti u fizičkom izdanju, a primjerak zbirke bit će dostupan i u digitalnom izdanju.

Kako su radovi anonimni, čitali su ih čitači dobrovoljci, a na književnoj večeri ujedno su se dijelile i promotivne kabanice na kojima su ispisani stihovi objavljenih i neobjavljenih radova.

– Zaintrigirala nas je tematska povezanost naizgled nepovezanih anonimnih autora, zbog čega smo shvatile da nas, bez obzira na distancu koja proizlazi iz našeg međusobnog nepoznavanja, kolektivno vezuju niti istih ili sličnih osjećaja i iskustava.

Premda ne znamo čije smo crtice iz života čitale, osjećamo snažnu povezanost sa svakom od ispisanih riječi koje su posljednjih par mjeseci ispunjavale naše živote, zaključila je Jana Golub.

Književnu večer zaključio je glazbeni program koji je priredio DJ belovic.

Objava Prva večer Anonimnih Autora u Teti Roži: Daju glas onima koji ne žele vikati, ali ni šutjeti pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Književnost (90)Kultura (830)rijeka (1239)Rijeka & Regija (1219)