Spitzenkandidat Zelenih u Zagrebu: Suradnja s ekstremnom desnicom slabi EU i radi uslugu Rusiji

novilist - prije 2 mjeseca - link

“Na izborima 9. lipnja pred građanima Europe je izbor, snažna i ujedinjena Europa i nastavak zelene tranzicije, ili slaba, razjedinjena Europa koja koristi samo diktatorima. Europski zeleni neće surađivati s ekstremnom desnicom, jer oni koji s njom surađuju rade za slabu Europu i u korist europskim rivalima, kao što je Rusija”, istaknuo je Bas Eickhout, spitzenkandidat Europske zelene stranke prilikom današnjeg posjeta Zagrebu, gdje je došao dati podršku stranci Možemo! i njezinoj listi za izbore za Europski parlament.

Nakon uvodnog predstavljanja, gdje mu je dobrodošlicu zaželio gradonačelnik grada Zagreba i koordinator Možemo! Tomislav Tomašević, Eickhout je naglasio i kako mu je drago što će budući zastupnici Možemo! u Europskom parlamentu biti snažni zagovornici zelene i socijalne Europe.

Tri važne bitke

Vodeći kandidat na listi Možemo! za EP Gordan Bosanac pozvao je birače da izađu na birališta 9. lipnja jer su pred cijelom Europom tri važne bitke. Prva je, rekao je Bosanac, borba za nastavak zelene i pravedne tranzicije, a protiv njezinog usporavanja, za snaženje politika zaštite okoliša.

“Druga je bitka za socijalnu EU – da zelena tranzicija ne ide na trošak siromašnih, već da se ulaže u mjere jačanja socijalne infrastrukture, u mjere zaštite poljoprivrednika i ribara od troškova te tranzicije, koje je na njih prebacila desnica, te u ulaganja u dostupnost stanovanja, što je jedno od najvažnijih pitanja za EU danas”, rekao je Bosanac.

Na kraju, treća je bitka, pojasnio je, za očuvanje solidarne i antifašističke Europe, jer pod krinkom tzv. suverenizma, desnica udara na vladavinu prava, ljudska i manjinska prava, poručio je.

Eickhout, Bosanac i Tomašević govorili su i o priuštivom stanovanju, jednoj od najvažnijih politika Zelenih u EU. Eickhout je najavio da će za sljedeći mandat Komisije tražiti imenovanje povjerenika za stanovanje, koji će zadatak biti reguliranje tržišta najma i platformi za kratkoročno iznajmljivanje.

Bosanac je najavio kako će od ulaska u EP raditi na tome da se u proračunu za sljedeće financijsko razdoblje od 2027. uvrste sredstva za izgradnju priuštivih stanova, a koja bi bila na raspolaganju izravno jedinicama lokalne samouprave bez nacionalnog posredovanja.

Priuštivo stanovanje

Tomislav Tomašević je pak podsjetio što je Grad Zagreb do sada napravio kako bi stanovanje učinili dostupnijim, od zaustavljanja prodaje gradskih stanova, preko donošenja novog pravilnika o priuštivom i socijalnom stanovanju, do projekta izgradnje prvih 300 stanova za priuštivo stanovanje, koji se financiraju iz gradskog proračuna.

Dodao je i kako se zalaže za izmjenu postojeće regulative, koja bi omogućila partnerstva između gradova i države, kao i gradova i privatnih investitora, za izgradnju priuštivih stanova.

Kandidatkinja Jelena Miloš istaknula je kako je bitno u kakvoj ćemo se EU probuditi 10. lipnja. “Pokazalo se da tradicionalna desnica nije ozbiljna, nema odgovore na ključna pitanja današnjice ni budućnosti, od zaštite okoliša do krize stanovanja. Sada žele usporiti zelenu i pravednu tranziciju, koja je nužna za opstojnost planeta. Umjesto toga, prave se da se poplave, suše i toplinski valovi ne događaju”, rekla je Miloš i pozvala birače da se 9.6. pridruže borbi za pravedniju i zelenu Europu.

Koordinatorica Možemo! Sandra Benčić istaknula je kako je trošak odustajanja od zelene tranzicije daleko veći ulaganja u njezinu provedbu: “Pad BDP-a u slučaju većeg rasta temperatura bit će minimalno 2,5 posto, a u slučaju nastavka snažnog ulaganja u tranziciju, BDP će rasti i do šest posto na razini EU.

Zato, kaže Benčić, treba podržati Zeleni i socijalni plan, a one koji su protiv, treba pitati imaju li novca za pokriće tih gubitaka. Podsjetila je i na znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Nature, prema kojem će obalne dijelovi EU zemalja zbog klimatskih promjena izgubiti i do 20 posto BDP-a, a Hrvatska je upravo među tim zemljama.

Objava Spitzenkandidat Zelenih u Zagrebu: Suradnja s ekstremnom desnicom slabi EU i radi uslugu Rusiji pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Europski izbori (136)Hrvatska (3412)možemo (84)Novosti (1309)platforma možemo (13)