Primorsko goranski savez predstavio svoju kandidatkinju na Europarlamentarnim izborima

riportal - prije 2 mjeseca - link

Temeljne vrijednosti Primorsko goranskog saveza ustvari i jesu utkane u vrijednosni sustav čitave ove liste pa zato i jesmo njezin sastavni dio. Tolerancija, sloboda i jednakost- to su tri osnovne ljudske i političke vrijednosti što nas vežu i do kojih PGS drži od svoga osnutka, rečeno je tijekom konferencije za novinare na kojoj je, u prisutnosti najužeg rukovodstva stranke, predstavljena kandidatkinja PGS-a na koalicijskoj listi „Fair play“ za predstojeće europarlamentarne izbore Ana Trošelj.

Progovarajući o svojoj motivaciji za angažman na listi te programskim i političkim prioritetima kao moguće eurozastupnice, Trošelj je istaknula pojednostavljenje pravne regulative Unije i jačanje odgovornosti prema okolišu i prirodi.

Administrativno opterećenje zbog prenormiranosti europskog prava

” Izvori europskog prava vrlo su komplicirani i brojni, a pravo da bi ostvarilo svoju svrhu mora biti jasno i primjenjivo. Prevedeno, prekomjerna regulacija, pravna prenormiranost, na koju se žalimo i u Hrvatskoj, ali je još izraženija u Europskoj uniji, birokratizira sustav, a administrativna preopterećenja se prelamaju preko potrošača i gospodarskih subjekata. Potrebu reforme regulative EU prepoznao je i Europski parlament pa se od 2022. na tome radi, ali je riječ o dugotrajnom procesu koji neće skoro biti okončan”, rekla je Ana Trošelj i dodala da upravo jačanje odgovornosti prema okolišu nerijetko ispašta zbog pravne regulative.

” Uopće je vrlo slabo razvijena svijest o tome da svaki građanin mora imati pravo na sudsku zaštitu jednog od temeljnih ljudskih prava- onoga na zdrav život i okoliš. Ove godine donesena je nova direktiva Europske komisije koja dodatno proširuje kaznena djela i pooštrava kazne iz domene zaštite okoliša. Ali se na kraju moramo zapitati koja je svrha svega toga. Pogotovo znamo li da hrvatski Kazneni zakon definira čak 21 kazneno djelo protiv okoliša, ali sam se uistinu jako namučila tražeći bilo kakvu sudsku praksu iz tog područja. Dakle, to je ono pitanje primjenjivosti prava i ostvarivanja svoje svrhe i zato smatram da je nužno razviti mehanizme kontrole ostvarenja ciljeva pojedinih europskih direktiva, odnosno zakonskih rješenja”, istaknula je PGS-ova kandidatkinja za Europarlament Ana Trošelj.

Mladi vape za pravednim demokratskim sustavom

Još je dodala da će se svakako zalagati, a prema zahtjevima mladih osoba koje se još školuju, za veći nadzor EU nad vlada i demokratskim procesima u državama članicama što ustvari dokazuje da mlade ljude ne zabrinjava ili se ne iseljavaju samo iz ekonomskih razloga već i zbog onih političke prirode jer žele živjeti u uređenim zemljama gdje se obrazovanje i rad cijene, a pravna država funkcionira. Mladima su, nadalje, važni bolji uvjeti obrazovanja, mogućnost stanovanja u mjestu studiranja, a što podrazumijeva gradnju novih učeničkih i studentskih domova, ali i dostupnih i priuštivih javnih stanova uz europsku financijsku podršku, poticaje za tradicionalne industrije te bolju prometnu povezanost javnim prijevozom unutar Hrvatske, a to znači europsko sufinanciranje novih željezničkih linija u zemlji.

9.6. za 9 i 6

“I, da se ne zaboravi, grčevito ću braniti temeljna ljudska prava i slobode te se boriti protiv svih oblika diskriminacije” , zaključila je Trošelj pozvavši sve birače da svoje povjerenje 9. lipnja daju upravo „Fair play listi“, listi pod brojem 9, te preferencijskim glasom njoj kao kandidatkinji pod brojem šest. Dakle, 9.6. za listu broj 9 i kandidatkinju broj 6.

Ani Trošelj podršku na konferenciji za novinare pružili su predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, njegova zamjenica Tea Mičić Badurina, politički tajnik Franjo Butorac i počasni predsjednik stranke Nikola Ivaniš. Istaknuli su važnost izlaska na izbore za EU parlament, važnost Unije u kreiranju svakodnevnog života u Hrvatskoj te naznačili da listu broj 9, uz IDS i PGS, sačinjavaju brojne regionalne stranke Istre, Primorsko-goranske županije, ali sjevera Hrvatske, stranke nacionalnih manjina i druge liberalne stranke koje, kako je istaknuo Vasilić, građanima nude „razumnu, umjerenu, normalna i razvojnu politiku.“

The post Primorsko goranski savez predstavio svoju kandidatkinju na Europarlamentarnim izborima appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

eu izbori (126)rijeka (1245)RIJEKA I PGŽ (952)