U Senju se proširuju parkirališne površine pod naplatom za dodatnih 80 parkirališnih mjesta

novilist - prije 2 mjeseca - link

SENJ- Gradsko vijeće Grada Senja donijelo je odluku kojom se u Senju proširuju parkirališne površine pod naplatom. Uz dosadašnja otvorena parkirališta pod naplatom u Senju na Trgu Cilnica, u ulicama S.S. Kranjčevića i Vjenceslava Novaka , parkiralište će se u Senju naplaćivati i ispred Gradske uprave, FINE i Hrvatske pošte, uz kružni tok iza zgrade Lučke uprave, nasuprot trgovine Spar, te u ulici Armica, što je ukupno 80 novih parkirališnih mjesta pod naplatom.

Na prijedlog vijećnice Rosande Bilović (HDZ, HBS, HSS) prilikom izrade prometnog elaborata za ove nove parkirališne površine ,na koje suglasnost treba dati i policija, izvidjeti će se mogućnost da u naplatu parkirališta uđe i senjska ulica Svetog Franje.

Jednoglasno su usvojena izvješća o radu gradskih ustanova za prošlu godinu, Pučkog otvorenog učilišta M.C.Nehajeva kojeg je podnesao ravnatelj Ivan Prpić, Gradskog muzeja Senj o čijem radu je izvijestila ravnateljica Blaženka Ljubović i Javne vatrogasne postrojbe Senj za koju je izvješće podnesao zapovjednik Miljenko Katalinić, a izvješće o radu za razdoblje srpanj -prosinac 2023.g. podnesao je i gradonačelnik Jurica Tomljanović. Uz niz ugovorene ili izrađene projektne dokumentacije istaknuo je započete investicije u tom razdoblju poput igrališta na lokaciji Škver, rekonstrukcije Područne škole u Krasnu za potrebe predškolskog odgoja, uređenje mrtvačnice u senjskom groblju ,sanacije kupališta Banja u Jablancu. Istaknuo je i suradnju sa građanima preko mjesnih odbora, pojedinačno ili pisanim putem, te dobru suradnju sa županijskom i državnim institucijama i poduzećima.

Rekao je i da je započelo i projektiranje ulice Potok, vrtića u prirodi, kao i Banje , igrališta i vrtića u Svetom Jurju. Radilo s je i na projektu Cimiter ispred senjske katedrale, kao i na projektu Kolan i projektu uređenja tvrđave Nehaj. Ugovori sa izvođačima su potpisani za Park senjskih književnika, dok je za Centar za starije osobe prethodno izmijenjena projektna dokumentacija i raspisan natječaj za izvođača radova, a otvaranje ponuda potencijalnih izvođača biti će 5. lipnja, s tim da je nadzor radova već ugovoren. Potpisan je ugovor za rekonstrukciju vrtića u Krasnu, a uređuje se i Banja Jablanac.

Sa Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama rješava se vodoopskrba i odvodnja Stare ceste, u tijeku je i uređenje starih zidina i zelenih površina uz njih i uskoro bi ti radovi trebali biti gotovi. Čekaju se i građevinske dozvole za ulicu Sveti Juraj u Senju i za ceste Donja Klada, Starigrad, Klarićevac i Hrmotine, a tijeku su radovi na rekonstrukciji Riječke ceste u Senju. Na natječaje za sufinanciranje kandidirani su rekonstrukcija vrtića u Svetom Jurju, uređenje groblja u Jablancu, projekt „Zaželi“ i energetska obnova senjske sportske dvorane. Uz to, u tijeku je i izmjena UPU-ova za budući Veteranski centar i za nove sadržaje u luci Senj. Gradonačelnik je istaknuo i dobru suradnju sa Razvojnom agencijom Ličko-senjske županije Lira preko koje su projekti kandidirani , a neki projekti kandidirani su i preko Lokalne akcijske grupe u ribarstvu LAGUR Tramuntana. “ Bilo je i niz protokolarnih obveza, a prvi puta je zajedno sa Turističkom zajednicom uspješno organiziran i doček Nove godine na otvorenom, što će se nastaviti i ubuduće.“ zaključio je gradonačelnik Jurica Tomljanović.

U raspravi o njegovu izvješću Hrvoje Bezjak /nezavisni/ primijetio da se u izvješću ne spominju izmjene Prostornog plana Grada Senja i Urbanističkog plana uređenja Senja koji su već duže vrijeme u izradi. „Pitao sam već nekoliko puta kada će javna rasprava o ovim dokumentima, odgovor o datumima rasprave nekoliko ste puta najavljivali, a u odluci o izradi ovih dokumenata piše da je potrebno objašnjenje ukoliko se rokovi pomiču.“ rekao je Bezjak. Prema odgovoru gradonačelnika planira se da se ovi prostorno planski dokumenti dovrše tijekom lipnja, nakon čega će uslijediti i javna rasprava.
Odgovarajući na pitanja Predraga Dešića (LiPO) gradonačelnik je najavio da će buduća gradska autobusna linija obuhvatiti i naselje Trbušnjak, te da su pripreme za uvođenje javnog gradskog prijevoza u tijeku.

Sukladno sa nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o muzejima Vijeće je dalo prethodnu suglasnost na izmjene i dopune statuta Gradskog muzeja Senj, a odnose se uz uvjete za sastav upravnog vijeća Muzeja, na nadležno tijelo za imenovanje ravnatelja, te na izmjenu iznosa kojim autonomno raspolaže ravnatelj.

Vijećnici su donijeli odluku da se poslovni prostor na plaži Škver, ex Meduza , u zakup daje tvrtki BOUTIQUE HOTEL BURA 45, na rok od 10 godina, a visina zakupnine postignute na natječaju iznosi 4.710 eura mjesečno.

U aktualnom satu vijećnik Hrvoje Bezjak pitao je što je sa uporabnim dozvolama za plažu i šetnicu Škver, ulicu D.T.Gavrana, poslovnu zonu Cestarska kuća i VE Senj. , a zatražio je i pismene podatke o uplatama rente obiju vjetroelektrana u gradski proračun. Zanimalo ga je i kada ide proširenje luke Sveti Juraj.
„Na ishodovanju uporabnih dozvola za Gavranovu ulicu i za poslovnu zonu se radi, Škver uporabne dozvole za sada nema, a za VE Senj uporabnu dozvolu izdaje država.Dali smo zahtjev da se proširenje luke Sveti Juraj uvrsti u županijski prostorni plan koji je u završnoj fazi izrade, a o planovima na sanaciji luke Sveti Juraj pitati ćemo Lučku upravu Senj .“ rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Predrag Dešić konstatirao je da se sanacija pročelja i krovova u starogradskoj jezgri koja se sufinanciraju iz gradskog prihoda -spomeničke rente sporo odvija, a prema ugovorima radovi moraju biti do vršeni do konca lipnja ove godine. Kako mu je odgovoreno radovi na objektima se izvode, neki su i gotovi, najave korisnika o odustanku od ugovora o sufinanciranju nema, a obzirom na teškoće oko nalaska izvođača radova prema ugovoru sa korisnicima sredstava postoji mogućnost i produžetka roka do konca 2024.g. , tako da je ocjena o sporosti realizacije ovih ugovora od strane vijećnika Dešića ocijenjena preuranjenom.

Dešić je ponovno ukazao i na činjenicu da je grad kao početnu cijenu na natječaju za dodjelu lokacija na pomorskom dobru odredio 100 eura po metru kvadratnom, a da je uredbom bio propisan minimalni iznos početne cijene za natječaj od 60 eura, čime su po njegovu mišljenju svi koji su dobili pravo obavljanja djelatnosti na pomorskom dobru zakinuti. Na ovu temu mu je na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća odgovoreno da je uredba odredila minimalnu cijenu, te da je cijena mogla biti viša , ali ne i niža od minimalne propisane uredbom. Dešić je u međuvremenu zatražio i mišljenje nadležnog ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem stoji „da početne cijene na natječaju za korištenje pomorskog dobra moraju biti određene sukladno Uredbi“.
„Puno gradova u priobalju kao početnu cijenu odredilo je 60 eura, a temeljem mišljenja ministarstva i Grad Senj je treba odrediti takvu početnu cijenu, a ne 40 posto višu. Kako mislite ispraviti tu grešku?“ pitao je Dešić, međutim gradonačelnik je ostao kod svog ranije stava i istaknuo da nikakva greška nije učinjena i da se je uredba poštivala jer se njome određuje početna cijena ispod koje se nije smjelo ići.

Vijećnik Vice Nekić (HDZ, HBS, HSS) zatražio je informaciju o statusu sudskih sporova koje vodi Lučka uprava Senj, odnosno koliko ih je dobiveno, a koliko izgubljeno i koju su štetu ti sporovi prouzročili Lučkoj upravi Senj, a odgovor će se zatražiti od Lučke uprave Senj.
Pitanja vijećnika Juraja Tomljanovića (HDZ, HBS, HSS) također su bila iz nadležnosti Lučke uprave Senj.Zanimalo ga je do kada će trajati radovi na sanaciji luke na predjelu Điga u Senju jer se bliži turistička sezona, te nastavio:

„ Od 24.do 28.travnja Drvena riva u senjskoj luci bila je zauzeta gumenjacima za potrebe jedriličarske regate, a postojeći korisnici vezova na toj lokaciji o tome nisu bili obaviješteni, a trebali smo znati da će naš vez koristiti netko drugi jer ga uredno plaćamo. Osim toga, na temu Lučke uprave imam neslužbena saznanja da su se računi plaćali karticama Lučke uprave, a onda se je za taj isti račun iz Lučke uprave podizala gotovina. Ne znam da li je to za mandata ranijeg ili sadašnjeg ravnatelja Lučke uprave, ali bi volio da se to ispita i da mi se dostavi pisani odgovor.“ zatražio je vijećnik Tomljanović.
Kako je rekao gradonačelnik od Lučke uprave Senj zatražiti će se odgovori na pitanja koja je vijećnik postavio.

Objava U Senju se proširuju parkirališne površine pod naplatom za dodatnih 80 parkirališnih mjesta pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

gradsko vijeće (9)Lika & Senj (174)Rijeka & Regija (1219)