HDZ želi Pupovca za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, DP prijeti raskidom koalicije

novilist - prije 2 mjeseca - link

Premijer Andrej Plenković ipak se nije odrekao Milorada Pupovca i SDSS-a i smatra ih dijelom parlamentarne većine, zbog čega je danas izbila prva ozbiljna kriza u koalicijskim odnosima HDZ-a i Domovinskog pokreta. HDZ, naime, želi da Pupovac bude predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i to u kvoti većine u Saboru. Vodstvo DP-a odbija i pomisao o tome, budući da je izbacivanje SDSS-a iz vladajuće koalicije praktično jedini uspjeh koji je Domovinski pokret postigao u pregovorima s Plenkovićem.

Zato su najviši dužnosnici DP-a zaprijetli HDZ-u čak raskidom koalicije, ako Plenković ne odustane od toga da baš Pupovca postavi za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je on bio i u prošlom sazivu. Do dogovora mora doći vrlo brzo jer je za sutra rano ujutro sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja, koja u dnevnom redu ima prijedloge imenovanja predsjednika i potpredsjednika niz odbora, pa tako i onog koji je HDZ namijenio Pupovcu.

– Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude  predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om. Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i morat će HDZ ponuditi drugo rješenje, rekao nam je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel.

Objava HDZ želi Pupovca za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, DP prijeti raskidom koalicije pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (451)hdz (539)Hrvatska (3390)koalicija (8)Milorad Pupovac (118)Novosti (1306)