Legalizacija marihuane donijela skok starijih od 65 na hitnoj pomoći zbog previše “duvanja” i konzumacije kolača s THC-om

novilist - prije 2 mjeseca - link

Kad se dođe do teme legalizacije kanabisa, odnosno marihuane, prva briga je zapravo uvijek ista; hoće li opća dostupnost ove droge otvoriti put masovnom korištenju kod mladih, blokirati njihov normalni razvoj, negativno utjecati na njihovo zdravlje i zakočiti ispunjavanje elementarnih društvenih obveza poput učenja i rada.

I kad se legalizacija dogodi, prvo što se čini su istraživanja i analize raširenosti korištenja kanabisa kod mladih, ovaj put ne u zoni pretpostavki, već empirije, na osnovu istraživanja na terenu.

Začudo, većina tih istraživanja u 24 savezne države SAD-a koje su legalizirale marihuanu za rekreativnu uporabu na ovaj ili onaj način, pokazuju da je nakon legalizacije uporaba marihuane kod mlađih punoljetnika zapravo pala, možda i po „psihološkom“ pravilu da je zabranjeno voće najslađe. Kad nije zabranjeno, nije više tako slatko.

No, ono što se diljem sjeverno-američkog kontinenta loše trenutno događa vezano uz legalizaciju marihuane, stručnjaci  nisu predvidjeli.

Naime u jučer objavljenoj studiji u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine Američke liječničke udruge, objavljen je podatak da se u Kanadi (gdje je marihuana postala legalno dostupna još krajem 2018.), bilježi nagli rast umirovljenika, dakle onih starijih od 65 godina, koji završavaju na hitnoj zbog previše „duvanja“ ili konzumacije „kolača“ s THC-om.

Ovi nalazi poklapaju se s dosadašnjim, nešto općenitijim analizama u saveznim državama SAD gdje je kanabis legaliziran.

U promatranom razdoblju od 8 godina zabilježeno je je 2322 intervencije hitne pomoći zbog trovanja kanabisom, samo na području Ontarija, najnaseljenije kanadske provincije.

Žena je u toj skupini bilo nešto manje, 44,8 posto, a muškaraca 55,2, dok im prosjek godina bio visokih 69,5 godina. Uspoređujući razdoblje prije i poslije legalizacije skok intervencija hitne pomoći je bio znakovit.

U vrijeme „prve“ legalizacije, kad je Kanada legalizirala samo cvjetove marihuane za pušenje, intervencije su skočile dva i pol puta u odnosu na vrijeme prije legalizacije.

Kad se 15 mjeseci nakon „prve“ legalizacije, dogodila “druga” kojom su legalizirani razni jestivi pripravci, žele bomboni, „čokolade“, kolači na bazi marihuane, odnosno THC-a, broj intervencija hitne pomoći kod starijih osoba otrovanih THC-om porastao je preko 3 i pol puta.

U istraživanju se navodi da su starije osobe pretjerale s kanabis proizvodima namjerno, ali ponekad i slučajno zamjenjujući kekse i slične proizvode s običnim prehrambenim namirnicama.

Kod onih koji su kanabis uzimali s namjerom do trovanja (koje se manifestira kroz vrtoglavice, mučnine, gubitak koordinacije i ravnoteže, pospanost i halucinacije), uglavnom dolazi zbog krivog doziranja.

Na proizvodima koji sadrži THC ne piše kao na lijekovima koliko tableta se može sigurno popiti, stariji ljudi koji su kao mladi pušili „travu“, danas podcjenjuju činjenicu da su danas cvjetovi marihuane zbog križanja i modificiranja prosječno mnogo bogatije aktivnom tvari THC-om  nego prije par desetljeća, a jestivi proizvodi s THC-om su poseban problem jer do njihove aktivacije prođe i nekoliko sati, pa nestrpljivi korisnici koji se žele riješiti neke kronične boli ili lakše zaspati pojačavaju doze prije djelovanja, pa na kraju dođe do trovanja.

Pozitivno u cijeloj priči je činjenica da trovanje THC obično ne zahtijeva nikakvu intervenciju osim mirovanja i da očito među ovim „kanadskim“ slučajevima nije bilo težih ili smrtnih slučajeva.

Objava Legalizacija marihuane donijela skok starijih od 65 na hitnoj pomoći zbog previše “duvanja” i konzumacije kolača s THC-om pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hitna pomoć (26)marihuana (36)umirovljenici (59)Znanost (428)