U Opatiji predstavljena kampanja o pravima djeteta. Lokalni kandidati za EP izignorirali djecu

novilist - prije 2 mjeseca - link

Predstavljanje kampanje “Postani i ti prvak za prava djeteta” koju su danas u opatijskoj Villi Antonio vodili vijećnici XIV. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, premda su na nju bili pozvani, protekla je bez dolaska kandidata za Europske izbore s našeg područja.

Stoga će im se djeca, na prijedlog savjetnice Ureda pravobraniteljice za djecu Ane Albrecht Čekada, vjerojatno obratiti pismenim putem.

– Trebamo Europsku uniju (EU) koja pruža podršku svakom djetetu – u domaćim i vanjskim aktivnostima EU – bez obzira na to tko su, gdje žive, odakle dolaze i na koji način izražavaju svoje najautentičnije ja.

Svako dijete treba uživati ista prava i živjeti bez diskriminacije bilo koje vrste. Koalicija #VoteforChildren, sastavljena od 23 organizacije za prava djeteta, poziva sve kandidate za Europske izbore da nastoje osigurati i unaprijediti prava djece tako da: šire i štite prava djeteta (mainstreaming), te suzbijaju krug siromaštva i nejednakosti ulažući u djecu surađujući s djecom – rečeno je u Opatiji gdje je Ana Albrecht Čekada pohvalila Opatiju, njezino Dječje gradsko vijeće i Društvo “Naša djeca” kao dobar primjer dječje participacije i aktivnog sudjelovanja u poštivanju dječjih prava u suradnji s odraslima.

– Pozivam vas da nikada ne odustanete od zagovaranja vaših prava – poručila je djeci Albrecht Čekada.

Društvo “Naša djeca” Opatija punopravni je član Eurochild organizacije – mrežne organizacije koja sa svojim članicama promovira dječja prava i dječju participaciju diljem Europe i svijeta.

Opatijski mali vijećnici članovi su radnih tijela velikih međunarodnih organizacija koje su pokrenule ovu kampanju.

VoteforChildren je kampanja organizacija za prava djece s ciljem stavljanja djece i njihovih prava u središte EU izbora 2024. Naime, jedno od četiri djeteta na području EU u riziku je od siromaštva i socijalne isključenosti.

Devet milijuna djece i adolescenata u dobi od 10 do 19 godina su imali problema s mentalnim zdravljem u 2021. godini, jedno od 5 djece u Europi je žrtva seksualnog zlostavljanja i nasilja, uživo i online, naročito djevojčice.

Svake godine, otprilike 250.000 djece je prijavljeno nestalima u Europi, a 6.6 milijuna djece migranata živi u EU prema podacima iz 2022.

Oni su u većem riziku od siromaštva, diskriminacije i isključenja u EU, te zlostavljanja na granicama. Diljem svijeta, 250 milijuna djece u dobi od 6 do 18 godina ne ide u školu, naročito djevojčica.

Svakih 10 minuta negdje u svijetu rađa se dijete bez svoje države. Ovo su samo neki od primjera potkrijepljenih brojkama koji pokazuju da se EU treba jačati i nastaviti s naporima u zaštiti i promicanju prava djece, kako bi djeca napredovala i dosegla svoj puni potencijal.

Jer, kako je rečeno u Opatiji, na predstavljanju kampanje koje je moderirala Antonia Katić, a uz ostale je dječje vijećnike nastupila i dječja gradonačelnica Opatije Lana Golubović, mišljenje djece je mišljenje budućnosti.

Kako bi se saznalo kakvu Europu djeca žele provedeno je istraživanje u kojemu je sudjelovalo 9.265 djece iz 26 država EU, a iz Hrvatske 1.570 djece.

Što su rekla djeca saznati se moglo od opatijske djece među kojima je bilo i onih koji su se javno obratili nekome skupu prvi puta u životu i zaslužili pohvale – doista su pozitivan primjer.

Istraživanje je pokazalo da su djeca najviše zabrinuta zbog rata i konflikata, mentalnog zdravlja, pronalaska posla i prilika za studiranje, obrazovanja, te nasilja i bullyinga.

Njih 64 posto smatra da bi EU trebala obrazovanje staviti na prvo mjesto, 59 posto njih smatra da bi to trebalo biti mentalno zdravlje, 51 posto kao glavni problem smatra bullying i nasilje nad djecom, 42 posto više prilika za studiranje i zaposlenje, dok 39 posto ispitanika smatra da je najvažnije od svega rješavanje rata i konflikata.

Objava U Opatiji predstavljena kampanja o pravima djeteta. Lokalni kandidati za EP izignorirali djecu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

eu (238)Europski izbori (137)Opatija (300)rijeka (1243)Rijeka & Regija (1219)