Evo što donose Dani slovenskog filma u Art-kinu

novilist - prije 2 mjeseca - link

Dani slovenskog filma u riječkom Art-kinu od 21. do 23. svibnja donose tri istaknuta naslova recentne slovenske kinematografije.

Svečano otvorenje programa zakazano je za utorak, 21. svibnja u 20:30 sati, uz riječku premijeru hvaljenog slovenskog dokumentarnog filma Tijelo redateljice Petre Seliškar, uz gostovanje autorice filma.

Premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, ovaj nadahnjujući dokumentarni film obuhvaća dva desetljeća života redateljičine bliske prijateljice Urške Ristić tijekom kojih se borila s rijetkim autoimunim bolestima.

Oporavljajući se od vaskulitisa – bolesti središnjeg živčanog sustava – morala je iznova naučiti govoriti, hodati, upoznati sebe, prepoznati okolinu i kćer te ponovno prihvatiti, razumjeti i voljeti svoje tijelo koje je – činilo joj se – želi uništiti.

I baš kada joj se život počeo vraćati u normalu, Uršku je zadesila nova bolest, mnogo misterioznija i podmuklija od prve. No unatoč životnim nedaćama, Urška ne odustaje od borbe za sretan život.

Film pritom spaja intimne razgovore, osobne arhive i kreativne vizuale kako bi istražio misterije ljudskog tijela uz pomoć umjetnosti i prijateljstva te gledatelje vodi na burno i intenzivno putovanje prema iscjeljenju i samoprihvaćanju.

Nastavak Dana slovenskog filma u Art-kinu donosi dramu Uzor Nejca Gazvode, na programu u srijedu, 22. svibnja u 19 sati. Propitujući mogućnost novog početka u novoj sredini, drama Uzor prati majku Maju i sina Jana koji, nakon Majinog razvoda, iz Ljubljane sele u mali pogranični grad.

I dok vršnjaci ne prihvaćaju Jana u svom društvu, on utjehu pronalazi u društvu misterioznog novog susjeda. Među brojnim festivalskim gostovanjima filma, ističu se ona na prestižnom Tallinn Black Nights Film Festivalu, Cottbus Festivalu te beogradskom FEST-u.

Dane slovenskog filma u Art-kinu zaključuje film Jahači Dominika Menceja, u četvrtak, 23. svibnja u 19 sati. Ovaj film ceste, a ujedno i komična drama, prati dvojicu prijatelja iz malog slovenskog sela koji, inspirirani filmom Goli u sedlu, preuređuju svoje mopede u choppere i kreću na putovanje kroz Sloveniju i Hrvatsku u potrazi za slobodom i ljubavi.

U bijegu od okova konzervativnog društva upuštaju se u zajedničke avanture i izazove, no put oslobođenja je varljiv: iznenada nesreća iziskuje pronalazak krivca. Film Jahači premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Dani slovenskog filma u Art-kinu održavaju se u suradnji Art-kina sa Slovenskim kulturno-prosvjetnim društvom Bazovica, Slovenskim filmskim centrom i domaćim distributerom Restart Label te uz podršku i pomoć Ureda vlade Republike Slovenije za Slovence izvan domovine, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Saveza slovenskih društava u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

Ulaz na program Dana slovenskog filma u cijelosti je slobodan za članove i članice Filmskog kluba Art-kina i Slovenskog kulturno-prosvjetnog društva Bazovica.

Objava Evo što donose Dani slovenskog filma u Art-kinu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (228)Mozaik (696)