Udruga Kombinat organizira cikluse Radionica kućnih popravaka za žene, evo kada se održavaju

novilist - prije 2 mjeseca - link

Ovog proljeća Udruga Kombinat u suradnji s umjetnicom Nikom Rukavina organizira cikluse Radionica kućnih popravaka za žene. Radionice su razvijane u koordinaciji Marije Kajapi iz kreativnog ateljea ArtMašina, a podržava ih Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost kroz Fond za žene, u sklopu Programa za razvoj civilnog društva.

Na radionicama će se polaznice upoznati s osnovnim alatima kao što su bušilica, ubodna pila i brusilica. Uz teorijska znanja, radionice nude i praktični dio – od pripreme zidova za bojenje, bušenja rupa za vijke s tiplama do piljenja različitih drvenih ploča.

Ideja za održavanje ovakvih radionica proizašla je iz rada riječke umjetnice Nike Rukavina koja propituje rodne uloge i podzastupljenost žena u zanatima. Prije pokretanja radionica Nika je izdala Priručnik za kućne poslove za žene u sklopu izložbe »Productive Work – What is it supposed to be?’’ u Frei_raum, MQ u Beču čija je kustosica bila Anamarija Batista.

Ova diplomirana kiparica koja je svoj zanat izučavala na Accademia di Belle Arti u Veneciji, bavi se aktualnim problemom društvene netolerancije i diskriminacije te utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse.

Dosad su već održana dva vikenda radionica koje je obilježila pozitivna atmosfera, kao i razmjena praktičnih informacija i savjeta. Preostala sljedeća dva ciklusa se održavaju 18. i 19. svibnja i 1. i 2. lipnja od 10 do 13 sati u Kiwiju, ateljeu na adresi Krešimirova 60, kod parka Mlaka i potrebno je sudjelovati oba dana na radionicama.

Prijave na radionice moguće je izvršiti putem mail-a kombinat@kombinat.hr, a organizatori ističu kako su zbog velikog zanimanja radionice u svibnju popunjene, no uvijek se može javiti jer se dogodi da netko odustane dan prije.

Prvenstveno je radionica namijenjena početnicima u kućnim popravcima, iako ima i iskusnijih polaznica koje rado podijele što su naučile o popravcima, a da ne bude zabune, dobrodošli su i muškarci koji nisu imali prilike susresti se s alatom.

Želja organizatora i voditeljice je da se radionice nastave dalje održavati te da budu besplatne, a sukladno tome nastoje pronaći i druge izvore financiranja jer znanja, volje i želje za održavanjem ne nedostaje.

Objava Udruga Kombinat organizira cikluse Radionica kućnih popravaka za žene, evo kada se održavaju pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1246)Rijeka & Regija (1219)