Tisuću djece uz ples, graničar i atletiku obilježilo Dan sporta

novilist - prije 2 mjeseca - link

Telemach Dan sporta, u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih i grada Rijeke, stigao je i na Kvarner! Veliki sportsko-edukativni događaj, koji obilazi cijelu Hrvatsku, tradicionalno se održavao na riječkom Korzu, ali zbog vremenskih neprilika ovogodišnja se manifestacija prebacila u Centar Zamet, što mnogobrojnim školarcima nije smetalo.

Odlična atmosfera, ples uz trenutno najpopularniju pjesmu u Hrvatskoj “Rim Tim Tagi Dim”, te međusobno navijanje tijekom igranja graničara i natjecanja u atletici, obilježili su riječki događaj. A on neće biti i jedini ove godine.

Pokazali umijeće

Naime, velika državna završnica 28. Plazma Sportskih igara mladih, najveće sportsko amaterske manifestacije u Europi na kojoj će nastupiti najuspješnija djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta u 10 sportskih disciplina, održat će se upravo u Rijeci od 22. srpnja do 3. kolovoza.

Na današnjem Danu sporta gotovo tisuću djece uzrasta 2013. godišta i mlađi te 2015. godišta i mlađi je pokazalo svoje umijeće u graničaru i atletici, točnije utrci trčanja na 60 metara.

Na velikoj državnoj završnici uz ta dva sporta mladi će sportaši nastupiti i u Coca-Cola Cupu u nogometu, Tommy turniru u malom nogometu, Kinder turniru u uličnoj košarci, HEP turniru u rukometu, MIS turniru u odbojci, PAKET24 Cupu u tenisu, stolnom tenisu, turniru u odbojci na pijesku te FIDE turniru u šahu.

Dobrodošlica učenicima

Dobrodošlicu su učenicima te njihovim učiteljicama i učiteljima poželjeli direktor natjecanja David Burburan te gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

– Stvarno sam oduševljen. Nismo ovakav odaziv očekivali, prebacivali smo datum zbog vremena, ali jako ste nas iznenadili. Velika zahvala ide i Gradu Rijeci te gradonačelniku na gostoprimstvu, Riječkom sportskom savezu koji se jako potrudio da nam ovo omogući te Primorsko-goranskoj županiji na podršci u svim školama – rekao je David Burburan, nakon čega je na pozornicu stao i gradonačelnik.

– Kiša nas je potjerala s Korza, naše uobičajene lokacije, ali nadam se da ćemo se u srpnju vidjeti ondje. Svi oni koji danas sudjeluju promoviraju sport i zdrav život. Uživajte i neka najbolji pobijedi. Sport nas čini boljim ljudima! – dodao je Marko Filipović.

Zajedništvo i inkluzija

Ubrzo su na scenu stupile i bakljonoše. Tina Trstenjak, europska i svjetska prvakinja u judu te osvajačica olimpijskog zlata, zajedno je s kadetskom rukometnom reprezentativkom Marijom Koić donijela baklju, a prvi plamen je označio početak Igara!

Sportske igre mladih promoviraju i zajedništvo te inkluziju, a u revijalnoj utrci sudjeluju i djeca s posebnim potrebama.

– Zajedništvo je najvažnije, a natjecanja su u drugom planu, iako je djeci bitno pokazati svoja umijeća. U srpnju će se u Rijeci okupiti djeca iz cijele Hrvatske i očekuje nas zaista pregršt događanja.

Drago nam je što sudjeluju i djeca s posebnim potrebama, nekima je ovo prvi put da su dio nekog sportskog natjecanja – rekla je Matea Kekez, glasnogovornica Plazma Sportskih igara mladih.

Kantrida i Kastav na završnici

Najspretnije ekipe u graničaru su bile 2.A Kantrida u kategoriji 2015. godišta i mlađi te Kastav u kategoriji 2013. godišta i mlađi, koji su tako izborili i državnu završnicu.

Najbrži trkači u starijoj konkurenciji su bili Nea Stamatović i Vito Sobol, a u onoj mlađoj 2015. godišta Valerija Abramović i Juraj Božić. Igre se zalažu i za fair play navijanje, a nagradu za najbolje navijače dobila je ekipa Bekavci Srdoči.

Objava Tisuću djece uz ples, graničar i atletiku obilježilo Dan sporta pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Ostali sportovi (531)rijeka (1248)Rijeka & Regija (1231)Sport (9615)