Final Four LEN kupa u petak na Kantridi! Igor Hinić: Uvjereni smo u snažnu podršku s tribina

novilist - prije 2 mjeseca - link

Bazen na Kantridi u petak otvara vrata za veliku priredbu, Final four LEN Europskog kupa vaterpolista. U prvom polufinalu od 17,45 sati igraju Jug AO i Sabadel, u 20 sati domaće Primorje Erste bank i njemački Spandau.

U istim terminima dan kasnije su susret za treće mjesto i finale. U tom uglednom društvu jedino riječka momčad na završnicu nije stigla iz Lige prvaka.

“Iz melodije u melodiju”

U toj vaterpolskoj verziji cjelosezonskog serijala “iz melodije u melodiju” riječkim “kapicama” je u kakvom takvom odmaranju između nagomilanih utakmica u mislima bio taj Spandau, najspominjanije ime na riječkom bazenu nakon grčkog Vouliagmenija, potopljenog u riječkoj vodi u onoj veličanstvenoj četvrtfinalnoj prezentaciji.

Stamm, Sterlezkij, Tomasović, Ćuk, Baničević, Tkač, Baksa i drugi su imena iz berlinske momčadi o kojima se danima razmišlja

– U ovom proteklom vremenu smo najviše vremena na bazenu u protekla dva tjedna provodili u analizi igre Spandaua. U biti za njih smo se pripremali sve ovo vrijeme.

Berlinska momčad ima niz odlika o kojima se razmišljalo u domaćem taboru, neke ipak više upadaju u momčad.

– Pogled na igru Spandaua govori kako gosti imaju par zanimljivih detalja, recimo od igre sa igračem manje pa do tranzicije u napad sa centrima.

U biti, ima tu dosta toga. Berlinski sastav je bez dvojbe kvalitetna ekipa, dobro su balansirana postava. Imaju pritom jaku dobru i lijevu stranu, u njihovoj su momčadi sve to, manje više prekaljena imena, Spandau tako ima i dobre centre i dobre bekove, kvalitetnog vratara.

Ali, sa druge strane, da ne pričam samo o suparnicima, isto bih to kazao i za svoje momke.

Mnogo brzog plivanja

Planovi su jedno a njihovo ostvarenje nešto drugo. Konkretno, u željama domaćina je predstava u kojoj će biti mnogo brzog plivanja pri čemu domaćini vide svoje šanse u brzoj tranziciji u napad.

Za to je pak nephodna pretpostavka dobro obavljeni posao u obrani, tek se iz tog gnijezda može letjeti u brze napade.

– Apsolutno da je prvenstveno važno dobro se obraniti. ističem kako je bitna disciplina u igri, ne smije se događati nešto u stilu “da se bacimo” pa da tražimo vrlo lake golove, lakše pogotke od onih koji nam se nude.

Trebamo sada ovu utakmicu odigrati stabilno, sa puno ritma pri čemu nanovo naglašavam tu disciplinu u igri. Ona i pridržavanje plana su izuzetno važni.

S druge strane bitno je i nadahnuće nekog pojedinca. Hoće li to biti vratari, pucači ili netko drugi vidjet ćemo. Utakmica dugo traje i na kraju bi mogli odlučivati ti neki mali detalji.

Sada je pak pitanje koliko neka ekipa može pokriti greške koje će se sigurno događati u vodi. Tu onda dolazi do izražaja ona žilavost ekipe , koju smo na kraju krajeva i pokazali, to da se nikada ne odustaje. Bilo da je dobro ili loše, uvijek goraš onako po svome a na kraju se poslije svega podvlači crta.

Traži se karta više

Koliko li je tek vode vode proteklo Rječinom da bi se na riječkom bazenu nanovo tražila karta više, kao što je to sada za ovu značajnu međunarodnu priredbu.

Tko bi to rekao koncem rujna kada su Primorjaši na startu kvalifikacija ovog natjecanja nadmašili Radničkog iz Kragujevca i “dobro zakopčali prvo dugme na košulji” sa sadašnjim finalistom srpskog prvenstva.

Već sam rezultat onog susreta 8:6 svjedoči o vaterpolskom “rovovskom ratu” nakon kojeg su golman Mauro Ivan Čubranić, Nizozemac Kas Te Riele i prijatelji ohrabreni su “izašli iz rova” u pobjedničke juriše ne zaustavljajući se do ovog Final foura.

– Mislim da se puno napravilo u ovoj sezoni, recimo mladi su igrači otišli prema naprijed, mogu i još napredovati. Nama je pritom glavna stvar da ovisimo o tome koliko će kroz sezonu ti mladi igrači koji igraju, napraviti iskorak.

Sa time i povećavamo šanse za uspjehe. Ali, isato tako ne želimo samo biti tu gdje jesmo i ne zadovoljavamo se sa ovim trenutnim nego želimo i imamo ambicije za nešto više.

Ali, to na ovo m riječkom turniru imaju sve četiri momčadi, pretpostavljam da razmišljaju svi na isti način. Ni ne treba posebno isticati kako su suparnici sve redom izvanredne momčadi.

A s druge strane, mi smo mlada ekipa koja igra pred domaćom publikom. Učinak doma je odličan, mislim da u Europi imamo sve pobjede kod kuće.

Famozni “osmi igrač”

U duelima s imenima kao BVSC, Hannover, Dinamo Tbilisi ili pak Vouliagameni riječka je publika bila famozni “osmi igrač” domaćoj momčadi koja i ovoga puta s tribina očekuje “vjetar u leđa”.

– Publika će sigurno biti naša jaka podrška. Vjerujem svakako da će ona nositi momčada da mi to kanaliziramo u pozitivnom smjeru i ništa drugo.

Naravno da tu postoje pritisci, očekivanja i slično. To je tako, to su takve utakmice, glupo bi bilo da toga nema.Najbitnije nam je fokusirati se na ono trenutno što možemo najbolje pružiti u vodi i ne zamarati se s tim što bi moglo biti, bez obzira krenulo li dobro ili loše.

Pred nama su četiri četvertine te utakmice, pričamo o polufinalu, moramo živjeti u sadašnjosti i gurati naprijed, držati se plana i izgurati to do kraja.

Bez obzira na rasplet ovog duela već veseli činjenica da je riječki sport dobio lijepi proljetni dar ovako kvalitetnim međunarodnim turnirom.

– Lijepo je što se tu odvija jedan takav događaj. Uz to, ovaj turnir nam je opet iskustvo od mene kao trenera do igrača. Mnogi od njih prvi put igraju tako bitan turnir na tako visokoj razini.

To je sve normalno u sportu. Od sva četiri kluba pak očekujem kompetitivan, natjecateljski turnir. Vjerujem da će biti prikazan dobar vaterpolo au finale će dvije najbolje ekipe.

Tin Brubnjak: Jedva čekamo utakmicu

Eho iz momčad Primorja EB glasi u stilu kako je atmosfera među igračima, kako u ekipi vlada pozitivna nervoza kao i da svi jedva čekaju ulazak u vodu nasuprot Spandauu.

– Naravno, svi mi igrači isčekujemo ovu utakmicu – kaže mladi kapetan Primorja EB Tin Brubnjak, koji može biti ponosan na učinak riječkog hita u vodi ove sezone, društva koje itekako poštuje berlinske goste ali isto tako sanja o novom ovosezonskom europskom podvigu.

– U ovom duelu i mi vidimo svoju šansu. Sjetimo se samo kako smo do sada u ovoj sezoni pobijedili neke dobre ekipe, recimo BSVC, Vouliagmeni.

Igrače za utakmicu kao što je ova i ne treba nešto posebno motivirati, već sam ulog koji je u igri je više nego dovoljan motiv za sastav koji je u značajnim utakmicama stjecao povjerenja u vlastite snage.

Uza sve kvalitete odabranog društva konkurenata na riječkom bazenu domaći dečki snivaju nove značajne uspjehe.

– Mislim kako smo se napunili samopouzdanjem tim nastupima kroz cijelu sezonu. Činjenica je da se taj Final four igra na Kantridi i smatram da se s pravom imamo nadati prolasku u finale a onda, tko zna, čak i nečem više od toga.

Final four na top listi europskih uspjeha Primorjaša

Ova generacija Primorjaša izborila je mjesto u bogatoj povijesti riječkog kluba koji je odavno proslavio stoti rođendan. Plasman na Final four je naime među top europskim uspjesima tog riječkog vfaterpolskog društva.

U toj niski upamćena su dva finala Lige prvaka, 2012, i 2015 godine te treća mjesta u LP- u 2004. i 2014. g. Primorjaši su uz to bili finalisti Kupa pobjednika kupova 1977. te trećeplasirani u tom kupu 1980. i 1996. g. Uz to osvajači su Comen Kupa 1996.g.

Aida Šehić: Veselimo se svemu

Zadovoljstvo turnirom na Kantridi je istaknula i Aida Šehić u ime LEN, menadžerica za vaterpolo u europskoj federaciji.

– Kao predstavnica European aquatics htjela bih prije svega zahvaliti VK Primorje Erste banci na njihovom domaćinstvu – rekla je Hrvatica na ovoj međunarodnoj funkciji.

– Mislim da će ovo biti itekako zanimljivi završni turnir, konačni “event” ovoga natjecanja. već je samo natjecanje kroz cijelu sezonu bilo vrlo zanimljivo gdje su sve ekipe koje su sudjelovale u ovom LEN Europskom kupu pokazale zavidnu kvalitetu.

Vidjeli smo i zanimljivost samih utakmica, izjednačenost u rezultatima kao i ovaj, ajmo reći, Primorjev obrat u ovom posljednjem nastupu, u uzvratu četvrtfinala s Vouliagmenijem.

Veselimo se svemu, dobrim utakmicama, dobroj igri te kao i uvijek fair playu kao i punim tribinama. Od strane European Aqatics svim ekipama želimo sve najbolje.

Objava Final Four LEN kupa u petak na Kantridi! Igor Hinić: Uvjereni smo u snažnu podršku s tribina pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Ostali sportovi (531)Sport (9611)vaterpolo (21)