Redizajn komplilacije “Rijeka-Paris-Texas”u riječkom Dallasu okupio mnoštvo ‘punk’ generacije

riportal - prije 2 mjeseca - link

Sunčano riječko poslijepodne utorka 14. svibnja u Splitskoj 2a, lokaciji legendarnog Dallas Music Shopa, okupilo je mnoštvo generacija na promociji reizdanja kompilacije „Rijeka-Paris-Texas“. Ploča koja je 1987. godine širokoj publici izvan domaćih okvira predstavila neka od, i dan danas najznačajinijih imena riječke scene. Nakon 37 godina ta je kultna kompilacija dobila vinilo reizdanje i još jednom potvrdila svoju veliku glazbenu i kulturnu vrijednost.

Kompilacija „Rijeka-Paris-Texas“ bila je prvo diskografsko izdanje koje je predstavljalo svu jačinu ekspanzivne punk, rock i novovalne scene, i koje je obuhvatilo sedam perspektivnih bendova: Grč, Let 2, Let 3, Strukturne ptice, Idejni nemiri, Ogledala, Grad i Fit.

Promocija je okupila članove svih bendova koji su, zajedno s prijateljima i kolegama spojili prošlost i sadašnjost, i dirljivim riječima odali počast preminulom Igoru Willheimu, jednom od osnivača Idejnih nemira.

Antonela Galić i Vlado Simcich Vava preuzeli su uloge izvrsnih moderatora, a Vava je o ploči, među ostalim rekao: „Bio nam je svima skupa to iznimno vrijedan komad plastike, udario je temelje svemu što sam poslije radio, ni sam ne znam koliko sam je puta preslušao, što doma, što u Palachu. U vrijeme objavljivanja albuma razmišljali smo kako će ova ploča biti nešto više od ukrasa, zapravo temeljni kamen koji će staviti grad na vidljivo mjesto na rock mapi, album koji će pokazati naš specifični, nekom možda “autistični” izolirani zvuk, toliko različit od ostatka inače snažne ondašnje jugoslavenske scene. Ploča je pokazala težnju za inovacijom, predstavljala je tranzicijski zvuk, od darkerskog post punka do pop rocka, a nama, koji se nismo zatekli na kompilaciji, predstavljala je oklop, zaštitnu opnu kojom smo si mogli dati oduška i hrabrosti otputiti se u razne žanrove i istraživanja načina kako ćemo i mi, budući akteri scene, svirati, skladati, pisati tekstove.”

Nakon druženja u Splitskoj, slijedilo je glazbeno izneneđenje u, svim generacijama već ispunjenom klubu Palach. Za odličan start pobrinule su se mlade riječke glazbene snage okupljene u projektu „pjesmaRIca“ izvevši izvrsnu verziju pjesme ‘Ima li nešto’ grupe Grad koji su sljedeći zauzeli Palachov stage. Njihova energična svirka oduševila je publiku, i najavila iduće goste – grupu Grč s kojima je publika nastavila pjevati uglas ‘Noćas se Beograd pali’‘Još ima krvi’ i ‘Crne rukavice’.

Nakon Grča, na pozornici se okupio, za ovu prigodu posebno oformljen bend u sastavu Franjo Jardas (Father), Miro Vidović (En Face) i Siniša Šumonja (Band Callahan/Idejni nemiri) te odsvirao ‘Ritam promjene’ grupe Fit. A onda im se, na oduševljenje svih, pridružio i Leo Rumora (Ogledala) u izvedbama ‘Samo ti’ i ‘Ogledala’.

Live svirka time je završila, a Palachom se proširio zvuk pjesme ‘Bombe i bomboni’ dok su se prigodnim riječima Antonela Galić i Goran Troha (Idejni nemiri) prisjetili preminulog Igora Willheima i zajedničkih proživljenih dogodovština na koje je podsjetio i kolaž odabranih fotografija benda.

Na dvije kultne riječke lokacije, u Splitskoj 2a i Kružnoj 8, promocija reizdanja isto tako kultne kompilacije „Rijeka-Paris-Texas“, obilježena je u fantastičnoj atmosferi, spojivši mnoge generacije i još jednom pokazavši kako „grad koji teče“ i dalje u sebi nosi jednu posebnu glazbenu magiju po kojoj je oduvijek i poznat.

The post Redizajn komplilacije “Rijeka-Paris-Texas”u riječkom Dallasu okupio mnoštvo ‘punk’ generacije appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1248)RIJEKA I PGŽ (955)