Na prvom “masažnom druženju” okupile se majke i mališani s Krka

novilist - prije 2 mjeseca - link

U krčkoj Maloj vijećnici ovog je tjedna održana prva radionica provedbe preventivnog programa IAIM vježbi, namijenjenih djeci do 12 mjeseci života. Kako doznajemo od dr. Gordane Tomašić Čubranić, specijalistice pedijatrije, riječ je o programu poticanja normalnog neurološkog razvoja mališana, posebice razvoja emotivnog segmenta te fine i grube motorike, a sve kroz masažu beba koja se provodi prema metodi Međunarodne udruge za masažu beba (International Association od Infant Massage).

Ne prvom radioničkom okupljanju i vođenom “masažnom druženju” okupile su se majke i mališani s područja Grada Krka i Općine Punat, prvih dviju otočnih lokalnih jedinica koje su se priključile inicijativi spomenute pedijatrice i kroz program sufinanciranja tog programa podržale provedbu ovog zanimljivog, a za majke i nedavno rođenu djecu i korisnoga programa.

Kako nam je predstavila dr. Tomašić Čubranić, program IAIM masaža provodi se tijekom pet tjednih okupljanja, u trajanju od 90 minuta. Tijekom edukacijskog i praktičnog rada se majke uvode i uvježbavaju u tehnikama masaže beba koja, ističe spomenuta iskusna pedijatrica, nije samo terapeutski alat već i način komunikacije koji potiče fizički, emocionalni i mentalni razvoj djece.

– Masaža uključuje nježne, ritmičke pokrete i tehnike osmišljene posebno za bebe, potičući njihovo opuštanje ali i zbližavanje s roditeljima kao i komunikaciju. IAIM masažom, nastavlja voditeljica programa koji se sad po prvi puta organizirano počeo provoditi i na otoku Krku, stimuliraju se svi tjelesni sustavi, uključujući krvožilni, gastrointestinalni, dišni, hormonalni, imunološki, živčani i mišićni, poboljšava se doživljaj osjetila i koordinacija tijela.

Kao rezultat svega poboljšava se san mališana, povećava njihova fleksibilnost te se kroz smanjenje razina hormona stresa postiže i bolja sposobnost samosmirivanja. Masaža pri tom mališanima pomaže u problemima s grčevima i nadutosti, ublažavanjem tenzije mišića i bolova ali i fizičke i psihičke napetosti djece stare do 12 mjeseci.

Krčka je radionica, iznimno, ovog puta okupila majke iz Krka i Punta koje će, zahvaljujući podršci koje su spomenute dvije lokalne uprave dale ovom programu, u narednim tjednima pohađati spomenute programe u svojim mjestima, na odvojenim radionicama.

Doznali smo i da su proteklih dana podršku ovom programu dale i neke druge krčke općine (u kojima će uskoro početi provedba tih programa), uključujući i Općinu Baška koje je na teret svog proračuna preuzela kompletan trošak provedbe IAIM radionica, koje će stoga za majke s područja te krčke općine biti u potpunosti besplatne.

Grad Krk i Općina Punat, a prema najavama i neke druge krčke lokalne jedinice, za roditelje sa svog područja osigurale se subvenciju u vrijednosti dvije stotine eura po djetetu. Obzirom da je ukupni trošak tog programa 250 eura po mališnu, roditelji malenih otočanki i otočana stoga petotjedno edukativno druženje plaćaju 50 eura.

Tijekom provođenja programa predviđena je teorijska edukacija s posebnim osvrtom na motoriku dojenačkih refleksa, dojenačkih kolika, prehranu u dojenačkoj dobi i cijepljenje.

Objava Na prvom “masažnom druženju” okupile se majke i mališani s Krka pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

krk (143)Otoci (245)Rijeka & Regija (1232)