Penava će na mjestu Jandrokovićevog zamjenika provesti samo godinu dana, oporba još nije odlučila o svojim potpredsjednicima

novilist - prije 2 mjeseca - link

Nije to dosad bio običaj poslije izbora, ali Gordan Jandroković, koji bi i u ovom sazivu trebao biti predsjednik Sabora, pozvao je jučer na sastanak predstavnike svih lista koje su osvojile zastupničke mandate. Tema je bila konstituirajuća sjednica koja je u četvrtak, ali i općenito rad Sabora. Svi su se odazvali Jandrokoviću, a prisutne je on informirao i da će u kvoti parlamentarne većine potpredsjednici Sabora biti Željko Reiner (HDZ), Ivan Penava (Domovinski pokret) i uime Kluba zastupnika nacionalnih manjina Furio Radin. Tu su dužnost Reiner i Radin obnašali i u 10. sazivu, a Penava će nastojati uskladiti svoje obveze kao gradonačelnik Vukovara i potpredsjednik Sabora.

Državna dužnost

Tako bi, kada je o Penavi riječ, trebalo biti do lokalnih izbora u proljeće iduće godine, na kojima se on neće kandidirati nego je predviđeno da prijeđe na mjesto potpredsjednika Vlade. Ranije se u Domovinskom pokretu govorilo da će njihov potpredsjednik Sabora biti Igor Peternel, ali očito se zaključilo da šefu stranke mora odmah pripasti neka državna dužnost. Peternel bi mogao na red doći kada Penava preseli preko puta Markovog trga, u Banske dvore.

Na oporbenoj strani još nije određeno tko će biti njihova dva potpredsjednika Sabora. Izborni rezultati su takvi da SDP-u pripadaju dvije od tri vodeće pozicije rezervirane za oporbu, pa se ta stranka mora izjasniti hoće li uzeti oba potpredsjednika ili, pak, jednog i još položaj predsjednika u saborskom odboru koji im je naročito važan.

Selidba u vojarnu

Što se tiče konstituirajuće sjednice, Jandrokovićev je plan da, po izboru predsjednika i potpredsjednika Sabora, u hitnom postupku započne rasprava o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, o kojima bi se potom i glasalo. Uvjet je potvrđivanja Vlade prethodna promjena ovog zakona, u koji će se unijeti nova ministarstva. Ako bi predsjednik Zoran Milanović bio kooperativan i odmah potpisao usvojeni zakon, moglo bi ga se objaviti u Narodnim novinama, već u petak bi se u Saboru glasalo o povjerenju Vladi HDZ-a i Domovinskog pokreta, koju će podržavati i još nepoznat broj zastupnika nacionalnih manjina. SDSS se, naime, još nije izjasnio.

Parlament će u svojoj zgradi zasjedati sve do ljetne stanke, a najesen će se, po završetku godišnjeg odmora, zastupnici okupiti u prostorima vojarne na zagrebačkom Črnomercu i tamo ostati idućih nekoliko godina. Toliko će trajati obnova sjedišta Sabora oštećenog u potresu 2020. Novost je da će se u 11. sazivu plenarne sjednice održavati od utorka, a ne od srijede do petka, čime se želi izbjeći naporne noćne raprave. Iza tri radna tjedna, uvijek će biti stanka od tjedan dana.

Grbin: Ako me Plenković pozove, odlučit ću

Poput Gordana Jandrokovića i premijer Andrej Plenković namjerava pozvati predstavnike stranaka. On je to učinio i nakon izbora 2020., »iz poštovanja prema njima i biračima, kako bi se razgovaralo o ključnim izazovima koji su pred Hrvatskom«, ali nitko se tada iz opozicije nije odazvao Plenkoviću. Njega je taj oporbeni bojkot jako pogodio i tijekom četiri godine često je ponavljao da ih je »zvao u Banske dvore, a ne u bužu u Slovenskoj«, ali da su ga ignorirali. Ipak, premijer nije odustao od takve inicijative.

– Prošli put pozvao sam na dijalog predstavnike oporbe, ja ću to naivno pokušati ponovo. Hoće li se sada odazvati – ne znam, izjavio je u petak Plenković. Tih dana sredinom srpnja 2020., primjerice, SDP nije ni imao predsjednika, s obzirom na to da je Davor Bernardić, zbog lošeg izbornog rezultata, podnio ostavku. Peđa Grbin nije sada identično postupio, a čini se da nije isključio mogućnost da prihvati premijerov poziv.

– Ako me pozove i kaže koje bi bile teme tog sastanka, odlučit ću hoću li otići, rekao nam je jučer Grbin.

 

Objava Penava će na mjestu Jandrokovićevog zamjenika provesti samo godinu dana, oporba još nije odlučila o svojim potpredsjednicima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gordan Jandroković (72)Hrvatska (3352)Hrvatski sabor (57)ivan penava (131)parlamentarni izbori 2024 (242)