Za riječku stanicu HGSS-a 33 tisuće eura

novilist - prije 2 mjeseca - link

Grad Rijeka ove će godine djelatnost Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Rijeka financirati s 33 tisuće eura, odlučeno je na kolegiju gradonačelnika, s kojeg je Gradskom vijeću Rijeke upućen prijedlog programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Rijeka za 2024. godinu.

– Ističemo da osim navedenih 33 tisuće eura za financiranje redovite djelatnosti HGSS – Stanice Rijeka, Grad Rijeka godinama, točnije od 2007., daje HGSS – Stanici Rijeka na korištenje bez naknade sklonište osnovne zaštite na adresi Kvaternikova 62a/Franje Matkovića 7a (baza Vežica).

Naplaćivanjem zakupa spomenutog skloništa prema odluci o davanju u zakup javnih tunelskih skloništa i skloništa osnovne zaštite, Grad Rijeka bi minimalno uprihodio oko 5.070 eura, kažu u Gradu Rijeci.

Također, utvrđen je prijedlog programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Rijeka za 2024. godinu te prihvaćeno izvješće HGSS-a Stanica Rijeka za prošlu godinu, kada je riječka stanica GSS-a odradila 61 intervenciju “na poziv”.

Na te intervencije HGSS – Stanica Rijeka uputila je ukupno 373 člana. Intervencije su se provodile kroz 79 dana tijekom navedenog razdoblja, a ukupno je odrađeno 459 Č/D (čovjek-dana) aktivnosti.

Za vrijeme dežurstava članovi HGSS – Stanice Rijeka imali su deset akcija spašavanja, u kojima je pružena pomoć i spašeno petnaest osoba.

Na skijalištu Platak HGSS – Stanica Rijeka imala je tijekom 2023. godine 21 akciju spašavanja i pružanja prve pomoći, u kojima je spašena 21 osoba.

Sveukupno je tijekom 2023. godine izvršeno 92 akcije spašavanja. Za istaknuti je kako su članovi HGSS – Stanice Rijeka u dva navrata u 2023. godini sudjelovali u međunarodnim spasilačkim misijama: u sastavu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite sudjelovala su dva potražna tima (vodič+pas) nakon potresa u Turskoj (6. – 17. veljače) te u akciji speleospašavanja iz jame Morca na zaravni Taurus, Turska (4. – 14. rujna).

Objava Za riječku stanicu HGSS-a 33 tisuće eura pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

grad rijeka (94)hgss (39)rijeka (1249)Rijeka & Regija (1232)