Ekonomski fakultet okupio studente i poslodavce na Danu poslovnih prilika

novilist - prije 2 mjeseca - link

Dan poslovnih prilika – Meet&Employ danas je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci okupio poslodavce i studente, a riječ je o događaju koji je organiziran četvrtu godinu zaredom s ciljem ostvarivanja suradnje između studenata i alumnija te poslodavaca u vidu zapošljavanja, stipendiranja studenata ekonomije i poslovne ekonomije te uvrštavanja u bazu potencijalnih zaposlenika.

Navodeći kako je posebnost ovogodišnjeg izdanja to što su aktivnosti podijeljene u dva dijela, prodekanica za suradnju s gospodarstvom i poslovanje, izv. prof. dr. Vesna Buterin, kazala je da je današnjem središnjem događanju prethodilo i predstavljanje poslovnih prilika od strane poslodavaca za koje su se studenti i alumni imali priliku prijaviti, a održano je tjedan dana prije Meet&Employa.

Rješavanje svih nedoumica

To je događanje studentima omogućilo rješavanje potencijalnih nedoumica oko prijava za radna mjesta na licu mjesta s predstavnicima poslodavaca.

– Intencija fakulteta je da se poslovni svijet što više približi studentima i jedan od takvih događaja je Dan poslovnih prilika.

Poslodavci predstavljaju svoja poduzeća, a paralelno su organizirani i intervjui sa studentima koji su zainteresirani za dodatni posao ili zapošljavanje nakon završetka obrazovnog procesa.

Poslodavci ujedno imaju priliku napraviti selekciju za zapošljavanje. Tijekom dva tjedna studentima se predstavilo dvadesetak poslodavaca, kazala je prodekanica.

U jednom danu i na jednom mjestu studentima su se danas predstavili Alarm Automatika d.o.o., Rijeka Gateway, Cenoza promet d.o.o, Merkur osiguranje d.d., Carel Adriatic d.o., Kompare.hr, HLB Adria d.o.o., L’OREAL Adria Balkan, Maersk Croatia d.o.o., Kaufland Hrvatska, PwC Hrvatska i Erste banka d.d..

Traženi na tržištu rada

Dodajući da su studenti riječkog Ekonomskog fakulteta traženi na tržištu rada, izv. prof. dr. Buterin je istaknula da je fakultet prijašnjih godina vodio istraživanja koja su pokazala da se 95 do 97 posto studenata te visokoškolske ustanove zapošljava odmah po završetku obrazovanja.

– Imamo izvrstan podatak iz prošle godine prema kojima je šezdesetak studenata koji su odrađivali stručnu praksu u poduzećima na kraju i zaposleno u tim tvrtkama.

To je doista veliki broj studenata koji su prilikom odrađivanja stručne prakse detektirani kao ljudski potencijal koji je tim tvrtkama potreban u poslovanju.

Na dnevnoj razini surađujemo i kontaktiramo s poslovnim partnerima i izuzetno su zadovoljni s našim studentima, njihovom motiviranošću, predznanjem, suradnjom, poznavanjem osnovnih alata, komunikacijskih vještina i pismenim izražavanjem.

Doista imamo pozitivne povratne informacije od poslodavaca s kojima imamo potpisane sporazume, a to je trenutno više od 600 potpisanih sporazuma u organizacijama privatnog i javnog sektora gdje naši studenti odrađuju praksu, pojasnila je izv. prof. dr. Buterin.

Centar za karijere

Prodekanica je kazala i da Centar za karijere Ekonomskog fakulteta već više od 10 godina kroz svoje mnogobrojne aktivnosti povezuje studente s potencijalnim poslodavcima te im omogućuje uvid u potrebe tržišta rada.

Jedan od studenata koji je već odradio praksu i vidi svoje buduće zaposlenje u tvrtki gdje je stjecao praktična znanja je Nikola Juran.

– Ja sam praksu odradio na trećoj godini u HLB Adria i nakon toga su mi ponudili studentski posao te sada već gotovo godinu dana radim u toj tvrtki.

Jako sam zadovoljan. Ne bih ostao da nisam. Radim u računovodstvenom servisu. Nisam znao unaprijed gdje ću na praksu. Prijavio sam se na fakultetski portal i dobio mjesto.

Sada sam prva godina diplomskog studija i namjera mi je nastaviti raditi putem studentskog ugovora koliko mi fakultet bude dozvoljavao.

Na diplomskoj razini isto imamo praksu koju namjeravam odraditi u istoj tvrtki i nakon diplome mislim ostati tamo raditi, priča Nikola.

Lena Okretić i Sara Barak još se nisu susrele sa stručnom praksom, jer riječ je o studenticama prve godine International businessa, studija na engleskom jeziku, no kako su otkrile na Dan poslovnih prilika, uputile su se kako bi ostvarile prve kontakte s poslodavcima.

– Više smo došle iz radoznalosti, jer obaveznu praksu imamo tek na trećoj godini. Međutim, ja sam razmatrala mogućnost da već iduće godine potražim negdje praksu radi sebe te ako budem zadovoljna nastavim u tom smjeru, kaže Lena.

Regionalni lider

I Sara se nada da će i prije obavezne prakse naići neka poslovna prilika.

– Još ne znam gdje bih voljela odraditi praksu, jer tek sam na prvoj godini pa ni ne znam što mi se točno sviđa, ali ako nas netko bude želio primiti, prihvatile bismo. Išla bih prema nekom kreativnijem putu, kaže Sara.

Jedan od poslodavaca koji redovno uzima studente riječkog Ekonomskog fakulteta na praksu je i Alarm Automatika, a kako ističe Ursula Kremenić, riječ je o regionalnom lideru u sustavima tehničke zaštite koji posluje u deset zemalja.

– Imamo dugogodišnju suradnju s Ekonomskim fakultetom, držimo prezentacije i nastojimo komunicirati sa studentima te ih potaknuti da šalju prijave za našu tvrtku.

Zadovoljni smo s dugoročnom suradnjom. Imamo na različitim pozicijama i u različitim odjelima mogućnost zapošljavanja studenata, istaknula je Kremenić.

Došli iz Zagreba

Jedna od tvrtki koja se prvi put predstavljala riječkim studentima je L’OREAL Adria Balkan, a kako je pojasnila Ines Oštrić, zbog dislociranosti još nisu imali studente iz Rijeke na praksi.

– Došli smo iz Zagreba, a s riječkim Ekonomskim fakultetom surađujemo niz godina. Nudimo mogućnost zapošljavanja. Najčešće su to duži studentski angažmani, a planiramo u budućnosti organizirati praksu i za riječke studente.

Do sada su to uglavnom bili studenti iz Zagreba, međutim aktivno razmišljamo na koji način tu mogućnost ponuditi i riječkim studentima, zaključila je Oštrić.

Organizacija studentske prakse

Ekonomski fakultet, kaže izv. prof. dr. Buterin, lider je u konceptu organizacije studentske stručne prakse.

– Kod nas je stručna praksa obvezan kolegij koji se na diplomskom studiju izvodi tri i pol mjeseca, odnosno 450 radnih sati, a na prijediplomskom studiju 300 radnih sati.

Na diplomskom studiju u jednom semestru studenti su potpuno oslobođeni nastavnih obveza. Imaju samo stručnu praksu i izradu diplomskog rada.

Potpuno su posvećeni praksi koja je digitalizirana. Imamo portal putem kojeg se izvodi. S jedne su strane mentori u poduzeću koji osmišljavaju zajedno s fakultetom koncept stručne prakse, odnosno poslove i radne zadatke koje će studenti izvoditi tijekom prakse.

S druge strane su mentori na fakultetu koji prate studente u smislu odgovaraju li radni zadaci u poduzeću razini studija na kojoj se nalaze i potrebnim ishodima učenja koji su zadani na kolegiju stručne prakse. Imamo najnapredniji oblik organizacije stručne prakse, rekla je Buterin.

Objava Ekonomski fakultet okupio studente i poslodavce na Danu poslovnih prilika pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1247)Rijeka & Regija (1219)Sveučilište u Rijeci (45)