Možemo! u Rijeci pozvao birače na europske izbore: Zaustavimo trend jačanja ekstremne desnice

novilist - prije 3 mjeseca - link

Kandidati stranke Možemo! na izborima za Europski parlament, Nebojša Zelič, Borna Lozo, Vedran Horvat, i županijska vijećnica Morena Lekan pozvali su građane da što u većem broju izađu na europske izbore kako bi izabrali europarlamentarce koji će se boriti za ljudska prava i europski socijalni i zeleni plan.

Prvi preduvjet

– Jedan od razloga za slabu izlaznost na europskim izborima je to što ljudi ne znaju koja je uloga Europskog parlamenta. Postoji i mišljenje da eurozastupnici primaju velike plaće, a ne rade ništa.

Izašli građani na birališta ili ne, Hrvatska će izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, a nije svejedno tko će oni biti. Pogotovo kada vidimo trend jačanja ekstremno desnih stranaka u Europi.

I u Hrvatskoj je na vlast došla ekstremno desna stranka koja se zalaže za cenzuriranje medija, reviziju povijesti, mijenjanje kurikuluma, smanjenje ljudskih prava.

Ako želimo u Europskom parlamentu ljude koji će se protiv toga boriti, prvi preduvjet će izlazak na izbore, izjavila je Lekan.

Itekako to utječe na nas

Nebojša Zelič podsjetio je da europski zakoni i te kako utječu na živote hrvatskih građana.

– Najbolje je to ilustrirati primjerima iz grada u kojemu živimo. U Rijeci se mnogi suočavaju s nedostatkom priuštivog stanovanja.

Zato je potrebno regulirati kratkoročni najam jer on postaje nedostupan. Treba se zalagati za obnovu željezničke mreže. Naši kandidati krenuli su vlakom obilaziti Hrvatsku i to će vjerojatno biti jedan avanturistički putopis.

To se mora promijeniti i Hrvatska mora na kvalitetan način biti povezana mrežom željezničkih pruga. Na naše živote utječu klimatske promjene i zato treba misliti na prilagodbu kako bi one što manje utjecale na živote i zdravlje građana.

Na vrijeme treba reagirati jer nas očekuju snažni urbanistički zahvati. Europska unija ponovno vraća brodogradnju, a to je prilika koju Hrvatska, Rijeka i Pula ne smiju propustiti, poručio je Zelič.

Zeleni plan

Vedran Horvat naglasio je da u programu Možemo socijalni i zeleni plan zauzima središnje mjesto, ali u u programu europskih zelenih.

– U ovom trenutku on nije dovoljno socijalan i demokratičan. Zato ćemo u Europskom parlamentu intenzivirati rad na tom planu jer Europa ima priliku biti klimatski neutralna i osigurati standard građana, uvjeren je Horvat.

Borna Lozo izjavio je da su europske politike prema mladima izuzetno bitno i da će se Možemo zalagati za plaćanje pripravništva i prakse i za aktivno i pasivno biračko pravo osoba s navršenih 16 godina.

 

Objava Možemo! u Rijeci pozvao birače na europske izbore: Zaustavimo trend jačanja ekstremne desnice pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Europski izbori (137)možemo (85)platforma možemo (13)rijeka (1247)Rijeka & Regija (1219)