Karnevalska udruga Kirci-Bribirci po prvi puta posjetila karneval u Budvi

novilist - prije 3 mjeseca - link

Karnevalska udruga Kirci-Bribirci ove je godine po prvi puta posjetila karneval u Budvi. Na čelu s predsjednicom Udruge Mijom Bačić i ovogodišnjom kraljicom Riječkog karnevala Sarom Đukić, na putovanju su sudjelovala 42 člana udruge.

Među članovima su bili i načelnik Daniel Grbić te direktorica TZ-a Vinodolske općine Alenka Spoja, koji su velika podrška udruzi u radu i vjerna pratnja na svim karnevalima.

 

Uz članove udruge, Kircima su putovanje i boravak u Crnoj Gori uljepšali i predstavnici FECC-a, djelatnici TZ-a grada Rijeke i meštar riječkog karnevala Sandi Pribanić sa svojom pratnjom.

Pratila ih je vesela i prijateljska atmosfera uz pjesmu, svirku i ples. Već prve večeri, s maskom pod nazivom “Ura naprvo-ura nazad” uputili su se na takozvani “Budvanski Abrum”.

Naziv Abrum nastao je od riječi “brumanje”. To je izraz koji pomorci koriste kada mame ribu tako što u more bace kruh ili drugu hranu oko koje se skuplja jato.

 

Tako u ovom slučaju Feštađuni sa svojim prijateljima (grupama i muzičarima) obilaze stari grad i pozivaju ispod prozora starograđane da siđu i da im se pridruže u slavlju.

U svakome kutu staroga grada dočekala ih je bogata ponuda ugostitelja, koji ne samo da su nudili svoje proizvode, već su i svojim divnim gestama približili pravi crnogorski duh.

Idućeg dana udruga se uputila u posjet gradu Kotoru, a iz mjesta Perast brodom su se provozali i do otočića Gospa od Škrpjela.

U večernjim satima udruga je s maskom “Plastika fantastika (šljokicama baj? Ma daj!)” sudjelovala u velikoj povorci od 60 karnevalskih grupa.

 

Bez obzira na vremenske nepogode koje su pratile povorku, Bribirci su pokazali kako kuca pravo karnevalsko srce, s ponosom predstavivši Bribir i Riječki karneval.

Uspomene su to koje će se zasigurno pamtiti do kraja života, a Kirci već planiraju ponovni posjet Crnoj Gori i stvaranje novih nezaboravnih trenutaka.

Objava Karnevalska udruga Kirci-Bribirci po prvi puta posjetila karneval u Budvi pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Novi Vinodolski & Crikvenica (169)Rijeka & Regija (1227)