“Puntarska draga, svima nam draga”: Ronioci i zaljubljenici u more u akciji čišćenja žalova

novilist - prije 3 mjeseca - link

Puntari i njihovi gosti, ponajprije ljubitelji ronjenja, početak svibnja već tradicionalno posvećuju uređenju plaža i podmorja, čisteći ih od svega onog čemu nije mjesto u prirodi.

Već 27. put, pod već svima poznatim sloganom “Puntarska draga, svima nam draga”, i ove su se godine u tom otočnom lokalnom i turističkom središtu iznova tako okupili ronioci ali i ostali zaljubljenici u more i prirodu, a sve da bi još jednom pokazali svoju predanost ekološkim zasadama i uklonili ono što su u i oko mora ostavili oni neodgovorni, ali i sa žalova pokupili naplavine koje su tijekom zime izbacili valovi.

Akciju su, podsjetimo, pred gotovo tri desetljeća pokrenuli ronilački zanesenjaci, posebice oni s karlovačkog područja s kojima je u Puntu i krenulo organizirano čišćenje podmorja.

Prvi su došli ronioci Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac i dijeleći svoja ogromna iskustva, domaćinima pomogli u organizaciji akcije koja je prerasla u tradiciju.

Podršku su gostujućim roniocima od prvog dana pružali puntarski barkarioli, prateći podmorske čistače u njihovim akcijama, jednako kao i brojni žitelji tog otočnog mjesta, posebice osnovci ali i umirovljenici koji od prvog dana ne propuštaju dati ruku i pomoći onima koji iz godine u godinu čiste Puntarsku dragu.

U organizaciji Općine i Turističke zajednice općine Punat, i ove je godine spomenuta akcija održana u višednevnom rasporedu pa je tako svojevrsni uvod bilo predavanje o ronjenju koje je za za učenike viših razreda PŠ Punat u spomenutoj obrazovnoj ustanovi održao iskusni otočni instruktor ronjenja i podvodni fotograf, Marino Brzac.

Osnovnoškolci su u toj prigodi saznali mnogo zanimljivih informacija o povijesti ronjenja, ronilačkoj opremi, a neki su imali i prilike isprobati dijelove opreme.

Podmorje je potom proteklih dana pred Puntom i Starom Baškom čistilo šezdesetak ronilaca pristiglih iz cijele Hrvatske. U ovogodišnjoj akciji Puntarska draga, svima nam draga sudjelovali su tako članovi i članice RD Tunera, KPA Adria, Kraljevica, 3. maj Rijeka, KPA Karlovac, KPA Vodomar Duga Resa, RK Roniti se mora, Agramsub, DPS Zagreb, KPA Drava Varaždin, RK Sisak, RK RIS Kutina i Caretta Šibenik.

Ove godine nisu izostali niti ronioci iz Slovenije (PK Novo Mesto) pa je tako akcija poprimila i međunarodni karakter. Angažirane je ronioce pratilo desetak barkariola, a nije na odmet reći i da su za vrijeme podmorskog čišćenja umirovljenici iz Punta i susjednog grada Krka, udruženi s učenicima ali i članovima Udruge veterana Domovinskog rata Punat, Udruge Stara Baška kao i brojnim mještanima odrađivali čišćenje plaža.

– Još jednom se pokazalo da su udruge naše bogatstvo, uz ostalo i stoga što pokazuju da im je čist i uredan okoliš – imperativ, istaknuo je rezimirajući tijek i učenike ove eko-akcije puntarski općinski načelnik Daniel Strčić.

Svoj doprinos akciji dali su i komunalci iz KD Črnika i tvrtke Ponikve eko otok Krk koj su zbrinuli sav prikupljeni otpad. Svim sudionicima akcije organizatori i domaćini na danom su se doprinosu “odužili” podjelom zahvalnica.

U samoj završnici akcije upriličen je i onaj njen edukativni dio pa je tako u galeriji Toš organizirano bilo predstavljanje dviju knjiga vezanih uz ronjenje, djela dr. Maria Franolića “Medicinski priručnik za ronioce”, kao i “Ronilačkog vodiča po Jadranu”, autora Gorana Butajle, a koju je predstavio vlasnik časopisa SCUBAlife, Boris Hećimović.

Ispunjeni ronilački dan zaključen je predavanjem Sandre Šipuš o ronjenju kod djece i osoba s posebnim potrebama. Nije na odmet spomenuti i da su sudionici akcije nagrađeni i jednim “turističkim” uronom na lokacijama Selzine (Cres) i Mali Plavnik.

Valja reći da su i prije premijernog izdanja eko akcije Puntarska draga, svima nam draga u Puntu u nekoliko navrata održavane slične akcije, ali sa malim brojem sudionika, uglavnom iz redova lokalnih ronioca, predstavila nam je Maja Lenić iz Oliga dive-a, ronilačke agencije koja je bila jedan od nositelja provedbe ovogodišnje akcije.

A da su ustrajna, sad već višedesetljetna nastojanja organizatora i poticatelja ovakvih eko-aktivnosti donijela rezultata najbolje potvrđuju iz proljeća u proljeće sve manje količene otpada kojeg ronioci pronaleze u podmorju te krčke uvale, kao i akvatoriju Stare Baške.

Ovog puta angažirani ronioci u podmorju nisu uspjeli “locirati” niti jedan odbačeni akumulator, a sav izronjeni otpad stao je u jednu baju zapremnine pet kubičnih metara, otkrila nam je Lenić.

Objava “Puntarska draga, svima nam draga”: Ronioci i zaljubljenici u more u akciji čišćenja žalova pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

more (200)Otoci (245)Rijeka & Regija (1231)