Jazz na njivah okupio istinske ljubitelje glazbe: Nema iskonskijeg od svirke u prirodi

novilist - prije 3 mjeseca - link

Šetnja šumom da biste došli do glazbe – festival Jazz na njivah skriven je pokraj Zvoneće, ali je zato dobro znan među ljubiteljima ove posebne kombinacije – jazza i prirode. Nastao prije četiri godine, okuplja eminentne glazbenike koji u neobičnom okruženju nastupaju pred publikom na dekicama, na svježem zraku, u lijepoj atmosferi i s pogledom u prirodu.

Festival se ove godine održava dva dana, a prvi je bio danas, kad su na svježe pokošenoj travi nastupili istarski glazbenik Bruno Krajcar uz pratnju saksofonista Denisa Razumovića Razza, dok će sutra improviziranu pozornicu zauzeti JazzIstra Orchestra sastavljen od 18 glazbenika iz cijele Istre te s područja Liburnije.

Sve parićano kako rabi

Organizator Vedran Ružić zadovoljan je prvim danom, ali i sretan što festival živi već nekoliko godina.

– Evo lijepo smo pokosili travicu, sve je parićano na jedan starinski način kako rabi.

Ideja za festival nastala je za vrijeme ograničenja okupljanja, a kako je ova lokacija velika i na otvorenom, Ružić se javio općini koja ga je podržala.

– To me ohrabrilo i išli smo to i dalje delat, ali naravno ovaj put da pride publika koliko želi, bez ograničavanja, kaže.

Tako je došla 2024. godina, a na njivi se okuplja velik broj ljudi.

– Koncerti ovdje su idealni jer dođu od najmlađih do najstarijih, a to je najljepše. Dođu iz sela i dođu iz okolice. I onda vide ove njive i začude se – otkad ovo postoji? I ja im kažem da je sve ovo izgrađeno za ovaj jazz festival, našalio se Ružić.

Etno fuzija

Što se tiče izbora izvođača, htio je da glazba pređe na »istrijansku stranu« i da naprave istarsku etno fuziju, uz pjevne kompozicije na akustičan način. Drugi dan je pak druga krajnost, a objašnjava ga punk ludilom na jazz način.

Glazbenik Bruno Krajcar nam je prije nastupa rekao što misli o ovom angažmanu.

– Kad čovjek malo razmisli, gdje ćeš iskonskijeg od pjevanja i sviranja u prirodi. Čovjek je otpočetka stvarao, veselio se i pjevao glazbu, on je rođen za prirodu.

Glazba je najprirodnija umjetnost i čini mi se da ću ovo pamtiti kao jedan od posebnih koncerata i glazbenih događaja. Posebno se veselim što ću to napraviti s Denisom Razzom s kojim već dugo godina surađujem.

Krajcar je izveo etno pjesme, među kojima su uglazbljeni stihovi čakavskih pjesnika kao što su Mate Balota, Daniel Načinović i nešto njegovih vlastitih.

– U jazzy etno varijanti, samo klavir, saks i vokal. Jednostavno, dva čovjeka i tri instrumenta, subotnji je nastup sažeo Krajcar.

Objava Jazz na njivah okupio istinske ljubitelje glazbe: Nema iskonskijeg od svirke u prirodi pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (301)Rijeka & Regija (1227)