Slikarski povratak Mladena Macolića rodnome žalu

novilist - prije 3 mjeseca - link

U Galeriji Rab je otvorena izložba slikara Mladena Macolića, simboličnog naziva “Povratak izvorima”. Ovom izložbom ujedno je i otvoren ovotjedni program obilježavanja Grada Raba, a ova izložba, koju je organiziralo Pučko otvoreno učilište, bit će otvorena do 26. svibnja.

Mladen se rodio u Kamporu na Rabu, 1940. godine, a studij Akademije likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu, gdje je i ostao sa svojim slikarskim radom i zanosom, osnovao obitelj i napredovao u svojoj umjetničkoj karijeri.

U zagasitom registru boja crtao je i slikao kompozicije bliske apstrakciji, bogatih linearno-ornamentalnih ritmova i organičkih asocijacija. Svom rodnom Rabu likovno se prvi put vraća godine 1976. gdje u gradskoj galeriji izlaže ponajviše svoje prve grafičke radove, zajedno sa suprugom Nevenkom.

Bila je to godina u kojoj je već bio pod pritiskom svoje teške bolesti, koja ga je konačno i svladala. Umro je u Zgrebu 1980. u 40. godini života.

Značajno je bilo njegovo djelovanje u okviru Ateliera Brezovica, s grupom mladih, talentiranih umjetnika koju su pored njega činili Ivan Obsieger, Nevenka Šafranić Macolić, Eugen Kokot, Mirko Stojić, Ljerka Žingerlin Kokot i Fadil Vejzović.

Bio je prisutan na jugoslavenskoj i međunarodnoj likovnoj sceni od 1968. godine na brojnim relevantnim izložbama i sintezama vizualne umjetnosti, a za života je izlagao na pet samostalnih izložbi i primio značajne nagrade državnog ranga.

I eto, Mladen Macolić, zaljubljenik u svoj Rab i svoj Kampor, vraća se doma gotovo nakon pola stoljeća, ovaj put doista simbolički svojim tragovima u djelu, izložbom novog ciklusa svojih radova, u Galeriji Rab, među kojima se, kako je naglasila Sabrina Žigo, kao motivno i idejno ishodište opet prepoznaje i njegov rapski zavičaj.

Spoznaja vlastite terminalnosti, dodaje Žigo, sve je prisutnija u posljednjim slikama, sadržajno i motivski, u povratku rodnom žalu.

U programu otvaranja izložbe sudjelovali su gradonačelnik Nikola Grgurić, direktorica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić, stručna suradnica Sabrina Žigo, te Mladenov sin Slaven Macolić i njegova kćerka Klara Macolić Kuparić, a rapski pjesnik Josip Fafanđel nakratko je evocirao uspomene na pokojnog Mladena, kojega je među rijetkima i poznavao.

Objava Slikarski povratak Mladena Macolića rodnome žalu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Otoci (245)rab (28)Rijeka & Regija (1231)