Zboru OŠ “Fran Franković” zlatna plaketa na jednom od najmasovnijih učeničkih natjecanja

novilist - prije 3 mjeseca - link

Jedno od najmasovnijih učeničkih natjecanja, 67. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu, ove je godine okupilo oko 1.500 sudionika, članove najboljih pjevačkih zborova osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, a iz Varaždina sa zlatnom plaketom vratio se zbor Osnovne škole “Fran Franković”.

Tijekom dva dana u HNK Varaždin pjevačka umijeća odmjerilo je ukupno 40 zborova koji su se natjecali u četiri kategorije, a drenovski osnovci briljirali su u B kategoriji, zborova starijeg osnovnoškolskog uzrasta od 5. do 8. razreda.

S ukupno osvojenih 92,50 bodova, pod vodstvom profesorice Anite Stupac Butorac, osvojili su zlatnu plaketu te drugo mjesto u B kategoriji, a ispred njih, u konkurenciji 15 najboljih zborova te kategorije u Hrvatskoj, uspio se svrstati samo zbor “Uršuline zvijezdice” Katoličke osnovne škole Svete Uršule iz Varaždina, koji je osvojio 96 bodova i zlatnu plaketu.

Osim drenovskih osnovaca, koje je na klaviru pratio Mateo Žmak te na kongama Tino Kućel, Primorsko-goransku županiju u istoj kategoriji predstavljali su i zbor OŠ “Fran Krsto Frankopan” iz Krka te zbor “Brezice” OŠ “Branimira Markovića” Ravna Gora, a oba su se iz Varaždina vratila sa srebrnim plaketama.

Zbor ravnogorske škole osvojio je šesto, a krčke jedanaesto mjesto. Srebro je osvojio i Združeni pjevački zbor Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića koji se natjecao u D kategoriji mješovitih, a među šest zborova zauzeo je četvrto mjesto.

Najviše, 16 zborova sudjelovalo je u A kategoriji zborova mlađeg uzrasta, od 1. do 5. razreda osnovnih škola, dok su se u s C kategoriji djevojačkih zborova srednjih škola natjecala tri zbora. Na putu do državnog natjecanja svi su zborovi morali proći i županijsku razinu na kojoj je u cijeloj Hrvatskoj sudjelovalo 70 školskih zborova.

Državno su natjecanje organizirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, dok je pokrovitelj tradicionalno bila Varaždinska županija, a domaćin Glazbena škola u Varaždinu.

Objava Zboru OŠ “Fran Franković” zlatna plaketa na jednom od najmasovnijih učeničkih natjecanja pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1247)Rijeka & Regija (1228)