Josipu Jurčeviću prijeti isključenje iz stranke, ali neće odustati: “DP je promijenio stav o Plenkoviću, ja nisam”

novilist - prije 3 mjeseca - link

Predsjedništvo Domovinskog pokreta oprostilo je Josipu Jurčeviću što nije htio svojim potpisom podržati Andreja Plenkovića, kako bi on dobio mandat za sastavljanje vlade, ali očekuje od njega da glasuje za tu vladu u Saboru. U suprotnom će Jurčević, koji je i sam član Predsjedništva, vjerojatno biti isključen iz DP-a. Najavio je to glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro. »Ako kršite Statut Domovinskog pokreta, odluke Predsjedništva, za to postoje propisane mjere. Mi ne možemo izbacivati ljude iz stranke ako izražavaju svoje mišljenje, ali svatko se treba držati sukladno odlukama stranačkih tijela i poštovati ih. Tko ne poštuje, za to postoje sankcije«, poručio je Dabro disidentski raspoloženom Jurčeviću u četvrtak navečer u intervjuu za RTL televiziju. Ukoliko Jurčević nastavi po svom, protiv njega bi bio pokrenut stegovni postupak i formalna bi odluka bila na Sudu časti. Povjesničar kojem je DP prva stranka u životu, učlanio se u nju nakon što je Miroslav Škoro već otišao, nije, međutim, uzbuđen zbog Dabrinog upozorenja da se vrati u okvire stranačke politike, a ona podrazumijeva potporu Plenkovićevoj vladi.

Kreiranje programa

– Imam dosta godina, iskusan sam i obrazovan. Jasno sam se proteklih dana očitovao zašto nikako ne mogu podržati Plenkovića i tu Vladu, nije to moje stajalište nekakav hir niti ja tražim nešto. Moje je stajalište itekako utemeljeno i mogao bih ga naširoko elaborirati. Ne govorim ja kritički o Plenkoviću od jučer, činim to posljednjih pet, šest godina, doduše u pojedinim rubnim medijima jer drugima nisam imao pristup. Nemam ja ništa osobno protiv Plenkovića, isključivo je stvar u vrijednostima za koje se ja zalažem. Naravno, razumijem da stranka mora provoditi određenu disciplinu, ona će napraviti što mora i ja nemam s tim problema, rekao nam je jučer Jurčević.

Bio je, naglašava, prije parlamentarnih izbora uvjeren da se njegovi stavovi o Plenkoviću u potpunosti poklapaju s pozicijom Domovinskog pokreta.

– Cijela je naša kampanja bila na tom tragu, svjedoče o tome javni istupi svih kandidata Domovinskog pokreta dostupni na internetu. Možda sam ja, zbog godina i obrazovanja, bio tek nešto temeljitiji. Poslušajte samo na snimci našeg sabora u »Lisinskom« što su ljudi iz DP-a govorili mjesec dana prije izbora. Poslije izbora ja slijedim sve to, nisam se mijenjao. Stavove je promijenio Domovinski pokret. Prepoznajući ključne poruke DP-a, učlanio sam se u stranku i pomogao u kreiranju našeg programa, koji je sav prožet domoljubnim duhom. U Saboru ću podržavati sve što smatram dobrim, tko god bude predložio nešto korisno, u skladu s humanističkim i demokratskim načelima, spreman sam na sve načine sudjelovati u tome, opisuje Jurčević svoj budući angažman u Saboru.

Deveti na listi za EP

No, razdjelnica će za njega biti potvrđivanje Vlade, u slučaju da joj neće dati svoj glas, izvjesno je da više neće biti član Domovinskog pokreta. Ali, izborne liste za Europski parlament su predane, a Jurčević je na devetom mjestu DP-ove. Moguće je stoga da on preferencijskim glasovima, ako lista Domovinskog pokreta uopće osvoji mandat, osigura sebi ulazak u Europski parlament, premda u tom trenutku možda neće više biti u stranci koja ga je kandidirala.

– Igralište na kojem mislim djelovati je Hrvatska, ne zanima me plaća ni bilo kakve druge povlastice u Europskom parlamentu. Ne želim ići u Europu i isključiti se od događaja u Hrvatskoj, pa ako bih i dobio zastupnički mandat, dao bih ga Domovinskom pokretu, ističe Jurčević.

Vučemilović se pridružila bivšem suverenistu Zekanoviću

Vesna Vučemilović sama se već ranije praktično odvojila od Hrvatskih suverenista, a sada ju je ta stranka i formalno isključila i to zato što je svojim potpisom podržala Andreja Plenkovića da postane mandatar za sastavljenje vlade. »Ovim činom Vučemilović je grubo prekršila odluku Predsjedništva stranke od 27. travnja. Izražavamo još jednom duboko žaljenje što je izabrana zastupnica Vesna Vučemilović izdala prvenstveno svoje birače, no za razliku od dotične gospođe Hrvatski suverenisti stoje na istom onom tragu na kojemu smo bili uoči izbora za Hrvatski sabor, te ne mijenjamo stajališta kako vjetar puše«, priopćili su Hrvatski suverenisti. Vesna Vučemilović proteklih je dana podnijela ostavku na sve stranačke dužnosti i sigurno je, u trenutku stavljanja svog potpisa za Plenkovića, bila svjesna da joj slijedi isključenje. Ali, njezina želja da u 11. sazivu Sabora bude dio HDZ-ove parlamentarne većine bila je toliko snažna da se nije osvrtala na posljedice. Ona je, dakle, prvi prebjeg u novom sazivu, prebacila se na stranu HDZ-a još prije konstituiranja Sabora. Čak unatoč tome što Plenkoviću uopće nije trebao njezin potpis, jer je i bez njega imao potporu više od polovice zastupnika. Vesni Vučemilović se sada otvara prostor za obnovu suradnje s Hrvojem Zekanovićem, koji je u prethodnom sazivu napustio oporbene suvereniste kako bi podržao Plenkovićevu vladu. Njih dvoje bi mogli formirati klub ako bi pronašli još jednog zastupnika voljnog da im se pridruži. U tu su svrhu uvijek zanimljivi zastupnici nacionalnih manjina, kojima Poslovnik dopušta da osim matičnog budu i članovi još jednog kluba.

Objava Josipu Jurčeviću prijeti isključenje iz stranke, ali neće odustati: “DP je promijenio stav o Plenkoviću, ja nisam” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (462)hdz (551)Hrvatska (3364)josip jurčević (15)Novosti (1306)parlamentarni izbori 2024 (237)