Uzinić: Molitva nikad ne može biti protiv drugih, već za druge

novilist - prije 3 mjeseca - link

 

 

RIJEKA – Blagdan Majke Božje Trsatske proslavljen je svečanim misama na u Trsatskom svetištu, a večernju zavjetnu misu vjernika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. U propovijedi je istaknuo da je cilj marijanskih blagdana vjernike približiti Mariji, kako bismo bili bliži njenom sinu Isusu Kristu te kako bismo naučili prihvatiti Božji plan za svoj život, kao što ga je Marija prihvatila. Veći dio propovijedi riječki nadbiskup posvetio je plodovima molitve Mariji te molitve s Marijom u duhovnom smislu, ali se osvrnuo i na muškarce koji prvih subota u mjesecu mole krunicu na trgovima.

Kvaliteta molitve

– Ponukan javnim moljenjem krunice na našim trgovima upozorio bih da to uvijek treba biti navještaj Isusa Krista, a ne nas samih, ne naših ideja i programa. Također, ne smije biti protiv drugih, nego uvijek za druge, mora biti na Isusov i Marijin način. Molitva ne znači reći Bogu i drugima nešto o sebi, iako i to može biti uključeno u molitvu, već u molitvi u tišini osluškujemo što to Bog ima reći nama. Marija je zato žena šutnje, kazao je riječki nadbiskup. Citirao je i Matejevo evanđelje koje navodi opis Sluge Božjega, Krista, kako ga najavljuje prorok Izaija u Starom zavjetu.
– Neće bučiti, glas mu se neće čuti po trgovima, trske stučene prelomiti neće. Stijenja što tek tinja neće ugasiti, citirao je riječki nadbiskup. Također je više puta pozvao vjernike na zajedničku molitvu krunice u obitelji. Rekao je da je najvažnije da se moli zajedno te da nije bitna količina molitve, broj Zdravo Marija koje se izmoli, već kvaliteta.

Ponovio je riječi pape Franje koje je papa uputio bogoslovima: »Molite krunicu, molim vas, nemojte je ostaviti« te kazao da ta preporuka vrijedi i za druge katoličke vjernike i za obitelji.

Brojni vjernici na večernjoj zavjetnoj misi u trsatskom svetištu u povodu blagdana Majke Božje Trsatske / Foto Ana KRIŽANEC

Marija u obitelji

– Znam da smo zbog mnogih obaveza i stila života odvođeni na različite strane, ali ja bih preporučio da se, ako nemamo vremena za cijelu krunicu, uzme jedno otajstvo, ili evanđelje dana, te da ga se zajedno u obitelji pročita i o njemu promišlja. Možemo podijeliti s drugim članovima obitelji svoje razmišljanje, a onda to kroz molitvu krunice, ili jednu Zdravo Marijo, sagledati ga iz Marijine perspektive. Ako nemamo vremena ni za jedno otajstvo, možemo izmoliti jednu sabranu Zdravo Mariju. Jer je najvažnije da to bude zajedno u obitelji. To je puno važnije od drugih susreta u molitvi koje imamo izvan obitelji, osim euharistije koja je molitva »par excellence«. Važno je da molimo zajedno kao obitelj, s Marijom i Isusom u svom domu. Nije dovoljno doći na marijanske blagdane u marijanska svetišta, već je potrebno Mariju povesti sa sobom u svoj dom, u dom svoga srca i svoj obiteljski dom, kako bi nam ona svakodnevno bila nadahnuće u otkrivanju i ostvarivanju poslanja ljubavi koje Bog ima s nama u Crkvi i u svijetu, rekao je nadbiskup Uzinić. Podsjetio je i na knjigu »Marijina šutnja« u kojoj se Marija pokazuje kao ona koja je jako malo govorila. No, zato je dozvolila vlastitom srcu promišljanje o onom što Bog govori. I zato je mogla postati službenica Gospodnja. Uzinić je dodao kako je Isus Krist prošao kroz školu ljubavi svoje majke, Blažene Djevice Marije, ali je i ona u molitvi prošla njegovu. Jer, Isus Krist nije došao među ljude da bude služen, nego da služi. Takvi učenici i njemu trebaju, oni koji su spremni služiti.

Objava Uzinić: Molitva nikad ne može biti protiv drugih, već za druge pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1247)Trsat (21)