Na Facebooku objavljen lažni natječaj preko kojeg nećete dobiti bicikl

faktograf - prije 3 mjeseca - link

Na Facebook stranici “E-B i k e.” objavljen je nagradni natječaj (arhivirano ovdje) na kojoj su objavljene fotografije bicikala i zapakiranih kutija te se navodi da se zbog manjih oštećenja dijele bicikli. U opisu se navodi sljedeće:

“Sretni smo što možemo objaviti da poklanjamo 650 novih bicikala, koji se ne mogu prodati zbog ogrebotina i manjih oštećenja, svi strojevi rade savršeno, pa ćemo ih nasumično poslati ljudima koji kažu “HVALA”.

Screenshot/Facebook

Nagradni natječaj je objavljen 29. travnja, a prikupio je 101 dijeljenje, 5 komentara i 2 ostale reakcije.

Više je znakova koji upućuju na to da se radi o prevari

Ipak, osobe koje u komentaru napišu “hvala” neće osvojiti novi bicikl, s obzirom na to da se radi o prevari. Na to upućuje više stvari. Prvenstveno, Facebook stranica E-B i k e. osnovana je isključivo s ciljem objave lažnog natječaja, s obzirom na to da se radi o jedinoj objavi, a u opisu stranice nema gotovo nikakvih podataka.

Također, kompilacija fotografija u objavi zapravo su fotografije prikupljene s različitih Facebook i Instagram stranica u svijetu (Indija, Njemačka itd.). Obratili smo se i zastupništvu brenda Ebike za Hrvatsku iz kojeg su za Faktograf poručili da “nemaju nikakve veze s ovom čudnom nagradnom igrom”. Službena Facebook stranica Ebikea može se pronaći na ovom linku.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Lažni nagradni natječaji česta praksa

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone, a “poklanjaju” se različite stvari – od mobitela, hladnjaka, do novca, automobila pa čak i kućica. Potrebno je samo javiti se organizatoru “nagradnog natječaja”, a cilj je naravno prijevara, odnosno krađa podataka. O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

The post Na Facebooku objavljen lažni natječaj preko kojeg nećete dobiti bicikl appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Bicikli (9)lažna nagradna igra (7)Razotkriveno (50)