123,6 mlijuna eura investirano u hrvatske startupe u prvoj polovici 2024.

netokracija - prije 12 sati - link

Analiza Startup Blinka, koju prenosi The Recrusive, pokazuje kako je prva polovica 2024. godine bila ipak dinamična po pitanju investicija u Srednjoistočnu Europu (CEE). Iako se regija zadnjih godina suočavala s raznim izazovima kao što su pandemija, geopolitičke napetosti, inflacija, neizvjesni izbori i općenito slabije europsko gospodarstvo, IT startupi u CEE regiji ostvarili su napredak.

Češka snažno vodi s čak 445,3 milijuna eura ukupnih investicija od kojih najveća individualna investicija iznosi čak 179 milijuna eura (Rohlink). Zatim slijede Grčka s ukupnih 169,6 i Poljska s 161,3 milijuna eura, a solidno četvrto mjesto zauzela je Hrvatska 123,6 milijuna eura ukupnih investicija.

Zbog kojih investicija Hrvatska dobro kotira?

Zbog njih tri.

Verne, tvrtka koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, početkom je godine zatvorila investicijsku rundu (Seriju A), čime je zaokružila dosadašnje financiranje privatnih investitora na iznos od 100 milijuna eura. Investiciju u hrvatsku kompaniju predvodio je jedan od najvećih fondova na svijetu – Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, kojemu je ovo prva investicija u Hrvatskoj.

Idući je Entrio s osiguranih 9 milijuna eura od Invera Equity Partnersa u lipnju. Ova investicija predstavlja najveći investicijski ciklus u povijesti industrije prodaje ulaznica u Jugoistočnoj Europi.

Na kraju imamo Daytonu koja je u manje od godinu dana nakon što je prikupila inicijalnu investiciju od 2 milijuna dolara, osigurala dodatnu investiciju od 5 milijuna dolara od američkog fonda Upfront Ventures kojem se u ovoj rundi pridružio postojeći investitor 500 Emerging Europe.

Što se događalo u CEE regiji?

U posljednjim kvartalima, uspon umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija doveo je do značajnih kapitalnih ulaganja. Čak 200 investicija njih 30% otpadaju na AI startupe, a svaki deseti startup bavi se healthtechom

Značajan rast investicija dobrim dijelom su potaknule su europske organizacije i nacionalni te međunarodni investitori zbog čega su nastala 3 jednoroga, a to su Eleven Labs (Poljska), Mews (Češka) i Blueground (Grčka).

Najveća investicija od 170 milijuna eura u češki Rohlink došla je od Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Index Venturesa, Quadrille Capitala, TCF Capitala i Sofina Venturesa. Uz to, vlada Češke investirala je 200.000 eura u Mewery.

Više od 60% startupa dobilo sredstva od lokalnih VC fondova/anđeoskih investitora i europskih organizacija. Međutim, preostali startupi dobili su kombinaciju sredstava od institucionalnih investitora te VC fondova/anđeoskih investitora izvan CEE regije (New York, San Francisco, Kalifornija, Tajvan, itd.).

Slovenija (48. zemlja na svjetskoj startup sceni) i zapadni Balkan su tržišta u početnoj fazi razvoja s manjim ulaganjima kapitala u usporedbi s drugim regijama. Međutim, dobar pokazatelj napretka su krugovi investicija u startupe poput Native Teams (6,3 milijuna eura), koji je prisutan u 13 zemalja, Ahlanapp (2,8 milijuna eura) i CollabwritingCollabwriting (1,4 milijuna eura). Bitno je naglasiti kako The Recrusive pod zapadni Balkan svrstava Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju.

pročitaj cijeli članak

investicija (5)Novost (40)Startupi (17)Verne (24)