Očuvajmo čiope koje stoljećima krase dubrovačko nebo!

dulist - prije 5 sati - link

Udruga Biom i Prirodoslovni muzej Dubrovnik, uz podršku Grada Dubrovnika, organiziraju predstavljanje Smjernica za očuvanje čiopa u gradovima te diskusiju o ulogama i rješenjima za očuvanje čiopa u gradovima. Ovo događanje, u sklopu projekta ‘Gradimo u skladu s prirodom’, održat će se ovog četvrtka u 12 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Čiope, ptice koje već stoljećima krase dubrovačko nebo, prepoznatljive po svojem brzom letu i specifičnom pištanju. Gnijezde se u šupljinama starih dubrovačkih zidina i na krovovima, ali posljednjih godina suočavaju se s izazovima. Zbog modernih arhitektonskih rješenja i renovacija starih građevina, čiope sve teže pronalaze mjesta za gniježđenje, što dovodi do smanjenja njihove populacije u urbanim sredinama.

Cilj projekta ‘Gradimo u skladu s prirodom’ je podići svijest o ovom problemu i predložiti održiva rješenja koja će omogućiti dugoročno očuvanje čiopa. Na događanju će biti predstavljena analiza stanja populacije čiopa u Dubrovniku, kao i smjernice za njihovo očuvanje, uz primjere dobre prakse iz drugih gradova.

Poseban naglasak je na mogućnostima zajedničkog djelovanja te podizanja svijesti o važnosti prilagodbi u gradnji i renoviranju, kako bi se očuvala gnijezda čiopa. Ove ptice ne samo da pridonose urbanoj bioraznolikosti, već su i simbol suživota prirode, kulture i ljudi u Dubrovniku.

-Pozivamo sve građane, stručnjake i ljubitelje prirode da se pridruže ovom događanju i zajedno s nama doprinesu očuvanju ovih dragocjenih ptica – priopćili su iz Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

pročitaj cijeli članak

Aktualno (738)