Kamala Harris 2019. godine nije podržavala legalizaciju heroina i kokaina

faktograf - prije 4 dana - link

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je videoisječak (arhivirano ovdje) iz programa CNN-a u kojem voditelj čita upitnik koji je potpredsjednica SAD-a i demokratska kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Kamala Harris popunjavala još 2019., a tiče se upotrebe narkotika u osobne svrhe. Uz video je objavljen sljedeći opis (arhivirano ovdje):

“Kamala Harris podržava legalizaciju fentanila, heroina, kokaina, cracka, morfija, alkohola, krokodila itd.
CNN čita zanimljiv upitnik koji je Kamala Harris ispunila 2019. godine.
Pitanje : Budući da je najbolji način rješavanja problema s uporabom droga na razini zdravstvenog sustava (liječenje ovisnosti i drugi programi), podržavate li federalnu dekriminalizaciju SVIH DROGA za osobnu upotrebu?
Kamala Harris odgovara : da”

Screenshot/Facebook

Video je objavljen 13. rujna, a prikupio je više od 200 pregleda.

Za što se Harris zalagala u upitniku ACLU-a 2019.?

Talijanski fact-checking portal Open potvrdio je da se radi o autentičnom videu koji je emitiran u programu američke televizije CNN, međutim korisnik Facebooka miješa pojmove legalizacije i dekriminalizacije koji nisu istovjetni.

CNN je 9. rujna ove godine objavio tekst u kontekstu Harrisine kandidature na predsjedničkim izborima u studenom, ponavljajući njene stavove iz upitnika koji je popunila 2019. Harris je, naime, u upitniku iz 2019. naznačila da podupire legalizaciju droga, ali taj odgovor odnosio se isključivo na marihuanu navodeći njezino susponzorstvo nad prijedlogom Zakona o marihuani, koji je nastojao legalizirati marihuanu na saveznoj razini. Za sve ostale droge, Harris je istaknula da se zalaže za njihovu dekriminalizaciju za osobne potrebe.

Objasnila je da se korištenje droga treba tretirati kao javnozdravstveni problem, a ne kao kriminalni. “Tijekom svoje karijere podržavala sam tretiranje ovisnosti o drogama kao javnozdravstvenog problema, fokusirajući se na rehabilitaciju umjesto zatvaranja za kaznena djela povezana s drogama”, napisala je tada.

Upitnik je tadašnjim kandidatima za predsjedničke izbore (Harris je tada bila kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a) poslalo Američko udruženje za građanske slobode (ACLU), nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prava i sloboda građana SAD-a. Harrisin odgovor u upitniku fokusirao se prvenstveno na kanabis za čiju se legalizaciju zalagala, ali u slučaju ostalih droga koje se navode u objavi korisnika Facebooka zalagala se za njihovu dekriminalizaciju kada se one koriste za osobne potrebe. Upravo je to kontekst koji nedostaje u objavi korisnika.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što je dekriminalizacija, a što legalizacija droge?

ACLU je na svojim stranicama jasno definirao razliku između dekriminalizacije i legalizacije droge.

Dekriminalizacija je čin ukidanja kaznenih sankcija za određene aktivnosti, uključujući i posjedovanje droga za osobnu upotrebu. Supstanca je i dalje zabranjena, ali posljedice za posjedovanje supstance više nisu kaznene. Umjesto zatvaranja, oni za koje se utvrdi da posjeduju drogu može se uputiti na savjetovanje s nadležnim državnim službama, a droga im može biti zaplijenjena. Proizvodnja i prodaja dekriminalizirane droge i dalje je ilegalna.

Legalizacija je čin kojim se zakonom dopušta uporaba određene tvari. U kontekstu politike droga, pojam “legalizacija” se koristi na različite načine. To, međutim, podrazumijeva neku vrstu legalne ponude određene droge od recepata do reguliranih prodavaonica kanabisa. Ljudi mogu koristiti supstancu bez brige da će biti osuđeni ili novčano kažnjeni. I dalje se mogu postaviti ograničenja za njegovu upotrebu. Na primjer, zakon može zahtijevati da imate određenu dob za konzumaciju tvari, a vlada može ograničiti količinu koju osoba može nositi ili posjedovati, kao što je slučaj s lijekovima na recept. Dobavljači će možda trebati licencu za prodaju tvari, kao što je slučaj s kanabisom ili alkoholom. Primjerice, 2012. Washington je postao jedna od prvih američkih država koja je legalizirala rekreacijsku upotrebu marihuane i dopustila rekreacijsku prodaju marihuane, piše ACLU.

Kao što smo i naveli uvodno u tekstu, pojmovi dekriminalizacije i legalizacije nisu istoznačnice. Dekriminalizacija znači da se u slučaju posjedovanja nedopuštene supstance osoba neće kazneno odgovarati, ali joj supstanca može biti oduzeta i može biti upućena na savjetovanje. Također, ne postoji način na koji osoba legalno može nabaviti supstancu. Unutar legalizacije, osobe mogu slobodno nabaviti ili posjedovati određenu drogu u skladu sa zakonom, ali zakon može regulirati maksimalno dozvoljene količine ili uvjetovati propisivanje na recept.

Zaključno, Harris se 2019. u upitniku Američkog udruženja za građanske slobode zalagala za dekriminalizaciju, a ne legalizaciju droga za osobnu upotrebu, s iznimkom marihuane. Naime, Harris je bila jedna od potpisnica prijedloga Zakona o marihuani kojim se nastojalo legalizirati njezinu prodaju i konzumaciju. Pojmovi dekriminalizacije i legalizacije nisu sinonimi, a s obzirom na to da korisnik Facebooka ne razlikuje ta dva pojma, ocjenjujemo da je objava djelomično netočna.

The post Kamala Harris 2019. godine nije podržavala legalizaciju heroina i kokaina appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

droga (51)KAMALA HARRIS (179)kokain (37)marihuana (18)Razotkriveno (79)sad (255)