NATO najavio godišnju nuklearnu vježbu na nebu iznad zapadne Europe

narod - prije 3 dana - link

NATONATO

NATO će u ponedjeljak, 14. listopada 2024., započeti svoju godišnju nuklearnu vježbu pod nazivom „Steadfast Noon“. U njoj će sudjelovati više od 60 zrakoplova u trening letovima iznad zapadne Europe. Vježba „Steadfast Noon“ traje dva tjedna i uključuje borbene zrakoplove sposobne nositi američke nuklearne bojne glave. No, ne uključuje korištenje stvarnog oružja, najavljuje Savez.

> Plenković: Dubrovačka deklaracija potvrđuje našu predanost Ukrajini i njezinom članstvu u NATO-u

„Nuklearno odvraćanje je temelj sigurnosti saveznika,“ izjavio je glavni tajnik Mark Rutte. „Steadfast Noon je važan test nuklearnog odvraćanja i šalje jasnu poruku svakom protivniku da će Savez zaštititi i obraniti sve saveznike.“

> Rusija spremna izvršiti nuklearne napade na ciljeve NATO-a?

Trinaest članica NATO saveza sudjelovat će u vježbi

Nuklearna vježba Saveza je rutinska i ponavljajuća trening aktivnost koja se održava svakog listopada. Vježba “Steadfast Noon” uključuje 2000 vojnika s osam zrakoplovnih baza te razne vrste zrakoplova, uključujući borbene avione sposobne za nošenje nuklearnog oružja, bombardere, lovce u pratnji, avione za dopunu goriva, te zrakoplove sposobne za izviđanje i elektroničko ratovanje.

> Stoltenberg: Možda ne bi bilo rata da smo Ukrajinu naoružali 2014. kao što to činimo od 2022.

Ovogodišnja vježba uključuje letove iznad zemalja domaćina Belgije i Nizozemske, te u zračnom prostoru Danske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjevernog mora. Planiranje vježbe započelo je prije godinu dana, a trinaest saveznika poslat će svoje zrakoplove za sudjelovanje u vježbama.

NATO poduzima korake kako bi osigurao sigurnost, učinkovitost i vjerodostojnost nuklearnog odvraćanja Saveza. Na primjer, ove godine prvi saveznički lovci F-35A iz Nizozemske proglašeni su spremnima za obavljanje nuklearnih zadataka. Deklaracija sa summita u Washingtonu jasno navodi da je „temeljna svrha nuklearnih sposobnosti NATO-a očuvanje mira, sprečavanje prisile i odvraćanje agresije“ te da će „dok god nuklearno oružje postoji, NATO ostati nuklearni savez.“

> Zelenski se susreo s novim šefom NATO-a: Cilj Kijeva je punopravno članstvo u Savezu

Objava NATO najavio godišnju nuklearnu vježbu na nebu iznad zapadne Europe pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

belgija (12)Izdvojen članak (1094)nato (52)Nizozemska (11)nuklearno oružje (15)Svijet (1815)vojne vježbe (7)