Predsjednik Jadrolinije David Sopta: Nema dokaza o tehničkim greškama na ‘Lastovu’

dulist - prije 5 sati - link

Nakon što je Nacrt Završnog izvješća o istrazi nesreće na brodu “Lastovo” dospio u medije, predsjednik uprave Jadrolinije, David Sopta, dao je izjavu za Novi list o svojoj odgovornosti u vezi s tragedijom u kojoj su poginula tri člana posade. U razgovoru je istaknuo kako se uvijek osjeća moralno odgovornim za incident, no naglasio je da je plasirani nacrt još uvijek preliminarni dokument te da krivnju može utvrditi jedino pravomoćna sudska presuda.

Sopta je izrazio zabrinutost zbog načina na koji su informacije iz nacrta predstavljene javnosti, ukazujući na to da se stvara dojam o krivnji prije nego što je istraga završena.

– Plasirani nacrt izvještaja definira moguće prekršaje, a ne utvrđuje krivca ili uzrok nesreće. Presuda se ne donosi na temelju jednog zapisnika -, rekao je Sopta. Istaknuo je kako će konačne odluke donijeti tek nakon službenog završetka istrage, naglašavajući važnost nepristranosti u ovom procesu.

U kontekstu održavanja sigurnosti na brodovima Jadrolinije, Sopta je uvjeravao javnost da je sustav upravljanja sigurnošću uspostavljen i da funkcija koja je zadužena za to djeluje od 1996. godine.

– Jadrolinija je danas bolja i stabilnija kompanija nego kad sam došao na čelo, s uzastopnim rastom broja putnika i unapređenjem uvjeta rada za sve zaposlenike- izjavio je.

Također, odgovorio je na pitanja o smjeni izvršnog direktora tehničkih i operativnih poslova, naglašavajući kako ta odluka nije izravno povezana s nesrećom na brodu “Lastovo”, već s cjelokupnom odgovornošću u tom sektoru.

– Prema Pomorskom zakoniku, kompanija je dužna osigurati uspostavljanje Sustava upravljanja sigurnošću, a mi smo to učinili – istaknuo je Sopta.

S obzirom na recentne incidente s rampama trajekata, Sopta je najavio neovisna testiranja sustava podizanja i spuštanja rampi, te je osigurao da su svi brodovi Jadrolinije prošli redovite preglede i imaju potrebne certifikate. U tom smislu, potvrdio je da su rampi korišteni ispravno tijekom nesreće, a sve dodatne provjere i analize su u tijeku.

Na kraju, Sopta je naglasio kako su putnici i posade na brodovima Jadrolinije apsolutno sigurni, pozivajući se na impresivne brojke vezane za prijevoz putnika i vozila tijekom godine.

– Jadrolinija je pouzdan suputnik otočanima, turistima i svima koji koriste njezine usluge. Naša flota od 59 brodova i daljnje unapređenje sigurnosnih procedura jamče sigurnost svima koji se odluče za plovidbu našim linijama- zaključio je Sopta.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3776)