Aleksandra Dojčinović nakon uspjeha na pariškom Tjednu mode: ‘Nikada nisam razmišljala niti dvojila čime ću se baviti u životu’

novilist - prije 17 sati - link

Hrvatska dizajnerica Aleksandra Dojčinović bila je ovogodišnja sudionica na Pariškom tjednu mode čime je postala ujedno i prva Hrvatica koja je svoje modele predstavila na tako prestižnom modnom događaju.

Za tu prigodu Aleksandra se odlučila za jednostavne krojeve u monokromatskim bojama od crne, sive te ovogodišnje miljenice bordo. Zanimljivim krojevima podsjetila je koliko verzija i mogućnosti ima mala crna haljina.

Ipak, bio je to i svojevrsni modni iskorak za ovu priznatu hrvatsku dizajnericu, poznatu inače po romantičnim haljinama i živim uzorcima, čime priznaje kako se i sama iznenadila, ali i uživala u stvaranju kolekcije.

Ne zaboravimo spomenuti kako su kreacije koje stvara u sklopu svojeg brenda Lei Lou poznate kao nosive od jutra do mraka, ali su i uvijek spremne u osvajanju svjetskih celebrityja koji u njezinim haljinama plijene crvene tepihe i glamurozne svatovske zabave.

Foto: PROMO
Foto: MAJA KLJAIĆ

TRUDIM SE OSTATI SKROMNA

Nedavno ste se vratili iz Pariza gdje ste predstavili zadnju kolekciju. Hoćete li podijeliti s nama dojmove, je li vas sudjelovanje na pariškoj sceni možda nadahnulo za sljedeću kolekciju za proljeće/ljeto 2025. godine?

– Trudim se ostati skromna. Bila sam, odradila sve što sam naumila, vratila se kući i odmah nastavila s tekućim obavezama. Za sljedeću sezonu nadovezat ću se na postojeću kolekciju i truditi se nastaviti s ovim »vibeom« koji sam pokrenula ovom revijom.

Spomenuli ste kako se ove godine u Parizu otvorila platforma za mlade dizajnere. Ipak svi uvijek spominju visoke kotizacije; jesu li organizatori i u tom dijelu izašli ususret?

– Nikada se ne bih usudila komentirati je li cijena nečega visoka ili niska, to je Pariz i to ima svoju cijenu. Nema tu izlaženja u susret jer, cijeni unatoč, uvijek postoji lista čekanja onih koji bi htjeli nastupiti, ali nisu odabrani. Mislim da je čast dobiti priliku biti tamo.

Foto: MAJA KLJAIĆ

UŽIVAM U MINIMALIZMU

Kao prva Hrvatica možda ste otvorili put novim dizajnerima. Jesu li vam se javljali novi mladi dizajneri da podijelite iskustvo iz Pariza?

– Javili su mi se neki dragi kolege i rado svakome pomognem savjetom ili podrškom jer dijeleći iskustva i znanja s drugima i sam rasteš. Vjerujem da ćemo već sljedeće godine moći vidjeti više naših dizajnera koji izlažu izvan granica Hrvatske.

Pariz je označio i malu prekretnicu u vašem modnom izrazu. Naime, na reviji ste se predstavili u monokromatskim bojama jednostavnih krojeva ili, kako ste i sami kazali, brojnim verzijama male crne haljine. Što vas je odvelo u tom smjeru?

– U takvoj sam trenutačno fazi. Uživam u minimalizmu i uvijek ću rado drugima prikazati ono što i sama nosim i u čemu uživam.

Hoćete li nastaviti s tim minimalizmom ili vas ipak još uvijek zaskaču želje za bojama, dezenima i romantikom?

– Vjerujem da zasad nastavljam u smjeru minimalizma, jer još ima toliko toga što želim pokazati i zaista vidim mnogo prilika za daljnji razvoj mojih kolekcija.

Foto: MARC PIASECKI/GETTY IMAGES

NA SVIM SVJETSKIM FESTIVALIMA

Moramo spomenuti i da ovo nije vaše prvo predstavljanje na svjetskom tržištu; naime, vaše su kreacije već bile objavljene u britanskom i američkom izdanju Voguea?

– I ne samo tamo, krasili smo naslovnice američkih i britanskih časopisa zahvaljujući intervjuima velikih zvijezda koje su nosile Lei Lou, a dosad ih je bilo stotinjak na raznim crvenim tepisima, intervjuima, događanjima, pa i snimanjima.

Ove godine na Venecijanskom filmskom festivalu glumica Nesrin Sanad nosila je vašu haljinu. Surađujete li trenutačno još s nekom zvijezdom?

– Svake se godine priključim nekom na velikim festivalima, a ove godine smo to napravili sa zvijezdom s hrvatskom adresom.

Lijepo smo to spojili i kritike koje smo dobili su sve redom pozitivne. Lei Lou kao brend godinama surađuje s brojnim poznatim osobama. Naše haljine nosile su, kako sam naglasila, i prije brojne zvijezde i influencerice. Osim Sanad, nedavno je zvijezda naše kampanje bila i Lena Terlutter, njemačka influencerica svjetskog glasa.

U modi ste skoro dvadeset godina. Kad biste se osvrnuli unatrag, što je bilo presudno da se pridružite svijetu mode i dizajna?

– Moda je moj jedini izbor, ne znam za drugo. Nikada nisam razmišljala niti dvojila čime ću se baviti u životu. Novac sam počela zarađivati već kao dijete s petnaest godina, a već s osam godina dobila sam nadimak Mala Žuži. Često ovo spominjem, jer želim poručiti mladima da ne zaboravljaju svoje dječje snove i da se ne odriču stvarnih sebe i mašte koja, pomalo, ispari s godinama.

Foto: MARC PIASECKI/GETTY IMAGES
MATERIJALI NAPREDUJU S TEHNOLOGIJOM

Često spominjete kako se mora ostati u trendu te da osim dizajna treba pratiti i nove materijale. Što se to sve novoga događa na modnoj sceni? Mogu li novi materijali zaista zamijeniti nekadašnje prirodne materijale, pamuk, vunu, svilu…?

– Toliko je toga novoga, od načina izrade do načina proizvodnje, jer više nije moguće proizvoditi isključivo na standardan način i ostati u trendu. Materijali napreduju skupa s tehnologijom. Danas već postoje brojne haute couture kuće koje rade isključivo s umjetnim materijalima, vjerujem da će se na tom polju puno toga tek napraviti.

Foto: MARC PIASECKI/GETTY IMAGES

»ALL INCLUSIVE« PRISTUP

Vaš butik Lei Lou dobio je i proširenu ideju u novom ekskluzivnom butiku za vjenčanice Le Concept u kojem nudite vjenčanice najvećih kuća poput Vere Wang te iskustvo personalnog shoppinga. Što sve to uključuje?

– Uključuje »all inclusive« pristup koji započinje druženjem na našem predivnom baru uz dogovor oko vjenčanice i želja općenito. Potom slijedi isprobavanje, savjetovanje i na kraju odabir. Ono na što smo posebno ponosni su cijene najma. Od početka se trudimo imati širinu, biti dostupni svim mladenkama, tako da imamo nekoliko divnih brendova s vrlo pristupačnim cijenama. Ponosni smo i na najveću kolekciju hit vjenčanica Vere Wang u ovom dijelu Europe.

U vašoj se vjenčanici vjenčala i Nicole Artukovich za Liama Stewarta, poznatog hokejaša i sina glazbenika Roda Stewarta. Hoćete li nam otkriti barem neki mali detalj kakva je bila Nicole kao mladenka?

– Divno vjenčanje, mi uzvanici smo istinski uživali u potvrdi ljubavi ovo dvoje sjajnih ljudi. Nicole je jednostavna i iskrena kao prijateljica, a takva je bila i kao mladenka.

Svoje modne kolekcije nadopunjujete i sunčanim naočalama vrhunskih brendova kao što su Celine, Fendi, Ferragamo, također iz vaše optike, a najavili ste još neke novosti. Hoćete li nam otkriti neke od njih?

– Tako je, moja omiljena svakako je Victoria Beckham, ali drage su mi i muške Gucci, Persol ili Saint Laurent kolekcije. U našem butiku u Zagrebu moguće je pronaći toliko toga zanimljivog, od Assouline svijeća i knjiga, preko preslatkog posuđa do lijepih darova i nakita. Asortiman stalno proširujemo, jer nam prostor to dopušta. Najveći dio ipak su svečane haljine, cipele, kaputi i sav pripadajući accessoires.

PRED KAMERAMA JE POTREBAN STAV

Jeste li ikada pomišljali na manekensku karijeru s obzirom na to da ste vitkog stasa, a krasi vas i visina?

– Oduvijek sam željela biti s one strane kamere, uljepšavati druge, a za modeling je uostalom potrebno toliko više toga od samo visine i stasa. Potreban je stav pred kamerama i posebna karizma koja je rijetkost i koja krasi samo vrhunske modele. Treba znati iznijeti odjeću na pravi način, a to nije nimalo lako.

Foto: PROMO

UŽIVAM U MAJČINSTVU

Osim što ste uspješna dizajnerica i poslovna žena, odnedavno ste se ukrasili i majčinstvom. Kakve novosti je to unijelo u vaš život?

– Majčinstvo mi se dogodilo u 43. godini. No, to mi je zato donijelo i određenu opuštenost jer već toliko životnih utakmica imam u nogama da uistinu uživam u toj ulozi i znam njenu pravu vrijednost.

Vaša će djevojčica sljedeći mjesec proslaviti i svoj prvi rođendan. Planirate li već sada darove i zabavu, prvu modnu haljinicu?

– Vrlo sam privatna osoba i nisam sklona dijeliti najintimnije trenutke s javnosti. Dovoljno sam izložena zbog posla i taj dio želim sačuvati samo za najuži krug.

NAJDRAŽI SU MI BAZNI KOMADI

Što skrivate u svom ormaru, koji je vaš fetiš?

– Najdraži su mi dobri i kvalitetni bazni komadi koje volim kombinirati u svim prilikama.

Sve češće se spominje i termin »capsule wardrobe« odnosno kolekcija esencijalnih, baznih komada. Što su za vas, u vašoj kolekciji, bazni komadi? Kako se brzo spakirati i ne oskudijevati u niti jednoj prilici?

– Crni jednostavni sako i bijela majica su baza svih mojih kombinacija. Nakon toga neka cool crna suknja i top, kratka crna haljina za večernje izlaske i kvalitetan par klasičnih crnih salonki ili sandala.

Objava Aleksandra Dojčinović nakon uspjeha na pariškom Tjednu mode: ‘Nikada nisam razmišljala niti dvojila čime ću se baviti u životu’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Life (375)Moda (97)