U Šibenik možete zaroniti svim osjetilima, a posjet ostaje u trajnom sjećanju

novilist - prije 17 sati - link

Po obali, ali i unutrašnjosti Dalmacije razasuti su brojni dragulji, a jedan koji sjaji posebnim sjajem je Šibenik. Koračajući njegovim ulicama šarmirati će vas tajnama povijesti koje su utkane u svaki dio grada, što je osjećaj koji je gotovo pa nemoguće opisati riječima.

Mirisna osjetila će vam golicati opojni mirisi autentičnih domaćih jela koji se šire iz svakog kantuna, dok će umirujući šum mora svako toliko nadglasati smijeh i žamor što posjetitelja, što domaćih ljudi koji se ne smatraju bez razloga jednima od ponajboljih domaćina na obali.

Bogata povijest koju ovaj gotovo tisućljetni grad može ispričati ne ostavlja nikoga ravnodušnima, a njegovo zaleđe skriva bogatstvo netaknute prirode koju jednom kada posjetite, ostaje u trajnom sjećanju. Mirisi maslinika i vinograda magnetno pozivaju na istraživanje i uživanje u svemu što ovaj jedinstveni kraj nudi, dok veseli i razigrani duh njeguje brojnim festivalima i manifestacijama.

Upravo taj kontrast je ono što ovaj kraj čini unikatnim, svojstvenim i u svakom smislu riječi – posebnim, što pokazuje da Šibenik jedna nadasve čarobna destinacija u koju možete uroniti svim osjetilima.

Posjeti me

Mirisi, zvukovi, prizori i okusi ovih mjesta ostavit će neizbrisiv trag u vašem sjećanju. Serijal „Posjeti me“, koji možete pratiti na društvenim mrežama i stranicama Hrvatske turističke zajednice, savršeno prenosi taj doživljaj kroz šest epizoda koje vas vode na putovanje kroz srca i duše nekih od najljepših, često zaboravljenih dijelova Hrvatske.

Poseban šarm grada

Šibeniku leđa čuva tvrđava sv. Mihovila, a smjestio se u prirodnoj i slikovitoj luci na samom ušću rijeke Krke. Bogatu povijest pričaju i ostale tri tvrđave; Barone, ona sv. Ivana i sv. Nikole, koja još od 16. stoljeća čuva ulaz u grad.

Njegov stari grad je unatoč brojnim povijesnim razaranjima jedan od najbolje očuvanih iz srednjovjekovnog doba, a građevinska ostavština poput Velike gradske vijećnice, renesansnog trga te oku prepoznatljive i nadasve impozantne katedrale sv. Jakova pričaju bogatu povijest i svjedoci su nekog davno minulog vremena.

Do njih se dolazi uskim, krivudavim ali nadasve šarmantnim ulicama i prolazima koji samo čekaju da ih se istraži, a u koje su utkane brojne uspomene.

Priroda koja ostavlja bez daha

U blizini Šibenika, točnije njegovom zaleđu, leže remek djela koje samo priroda može kreirati takvima, a jedno od takvih je Nacionalni park Krka. Njenih prekrasnih sedam sedrenih slapova ostaviti će vas bez daha, dok će vas pri posjetu okruživati čak 860 vrsta biljaka.

Iznad vas će vam pjesmu pjevati više od 222 vrste ptica, a možda vas nazočnošću počasti i jedna od 18 vrsta riba – od kojih je deset koje ondje obitava endemskih.

U blizini su i poznata skupina otoka te ujedno i nacionalni park Kornati koji se diči titulom najgušće otočne skupine u našem moru, a “kornatske krune” mogu se vidjeti i doživjeti nigdje u svijetu doli upravo ovdje.

Tradicija koja se opire zaboravu

Bogata gastronomska ponuda magnetno privlači sve gurmane baš u Šibenik. Nema do mirisa buzare od rakova ili školjaka, opojnog brudeta, ribe sa gradela ili pak slatkih zalogaja poput kroštula i fritula.

Tu se hrana na autohton i veoma jednostavan način priprema već dugi niz stoljeća. Nerijetko ćete na ulicama iz okolnih restorana ili terasa čuti “Uslast!”, a uzvik “Uzdravlje!” će biti popraćen uz zvuk kucanja čaša ispunjenih vrhunskim vinima koja dolaze na stolove direktno iz okolnih vinograda. Jedno je sigurno – to je tradicija koja se opire zaboravu.

“Jedini na svitu”

Kamenite obale, kristalno čisto more i svjež zrak same po sebi dovoljan su razlog da posjetite Šibenik i prepustite se njegovom šarmu i magiji kakvu krije samo Dalmacija. “Jedini na svitu” je gdje svatko može pronaći svoje mjesto pod suncem, dozu zabave, komadić raja pod nepcem i osjećaj kao da nikada ne želite otići.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Objava U Šibenik možete zaroniti svim osjetilima, a posjet ostaje u trajnom sjećanju pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Feelgood (50)Life (375)šibenik (62)