Astronauti će jesti hranu izrađenu od asteroida

vidi - prije 4 dana - link

Istraživači s kanadskog Instituta za istraživanje Zemlje i svemira na Sveučilištu Western identificirali su način za proizvodnju jestive biomase, odnosno hrane, pomoću mikroba i organskih spojeva koji se nalaze u asteroidima.

Prehrana astronauta na ISS-u trenutno ovisi o misijama opskrbi sa Zemlje, što je logistički jako teško i skupo. Već duže vremena se razvijaju i projekti koji uključuju poljoprivredu u svemiru, no to je također vrlo komplicirano, a kanadski znanstvenici sada nude novo, pomalo bizarno rješenje, preradu materijala s asteroida u hranu.

Drugim riječima, oni vjeruju da bi astronauti na dugim misijama u svemiru mogli koristiti asteroide kao farme i s njih uzimati materijal koji će se prerađivati u hranu.

Ta ideja zahtijeva korištenje visoke topline za razgradnju organskih spojeva koji se nalaze u asteroidima u okruženjima bez kisika, kroz proces poznat kao piroliza.

Rezultirajući ugljikovodici bi se potom mogli hraniti mikrobima koji bi konzumirali organski materijal i proizvodili biomasu hranjive vrijednosti za ljude.

Istraživači su se usredotočili na specifičnu vrstu asteroida koji se nazivaju ugljični hondriti, koji sadrže do 10,5% vode i značajne količine organske tvari. To uključuje asteroide poput Bennua, koji je NASA-ina misija OSIRIS-REx posjetila 2018. kako bi prikupila uzorke, koji su vraćeni na Zemlju u rujnu 2023.

Istraživači procjenjuju da bi se asteroidi poput Bennua mogli koristiti za proizvodnju oko 50 do 650 metričkih tona jestive biomase godišnje, s dovoljno kalorija za između 600 i 17.000 godina života astronauta. Minimum se temelji samo na alifatskim ugljikovodicima koji se pretvaraju u hranu, dok maksimum zahtijeva korištenje svih netopivih organskih tvari.

Istraživači kažu da je ovo samo početna ideja, dok bi daljnje studije trebale ispitati kako bi se asteroidi rudarili i prerađivali te hoće li dobivena hrana uopće biti prikladna za konzumaciju.

Koliko god nam ovo zvuči bizarno jer u osnovi znači da bi astronauti jednog dana u svemiru trebali jesti kamenje, ideja se čini zanimljiva mada ne vjerujemo da bi takva hrana mogla biti ukusna, ali tko zna, možda će biti okej ako se dobro začini Vegetom.

Studiju objavljenu u časopisu Cambridge Core možete pronaći na ovoj poveznici.

pročitaj cijeli članak