Znanstvenici nisu otkrili da su necijepljeni krivi za nuspojave cijepljenih

faktograf - prije 2 mjeseca - link

Antivakserska inicijativa Slobodni Zajedno 2.0 na svojoj Facebook stranici najavljuje prijelomnu vijest:

“Znanstvenici su otkrili da su necijepljeni krivi za nuspojave kod cijepljenih”

Zaključak je to koji autori objave temelje na radu objavljenom početkom rujna ove godine  u kineskom časopisu Biomedicine u kojem se pak navodi kako je vjerojatno da bi dio nuspojava prijavljenih nakon cijepljenja mogao biti rezultat ograničenog protoka krvi iz krvnih žila ili suženja arterije koji je uzrokovao emocionalni stres nastao zbog straha od cjepiva.

Autori Facebook objave citiraju zaključak iz studije:

“…Stoga, ako su subjekti u panici, zabrinuti, pod stresom ili uplašeni zbog cijepljenja, njihove arterije će se suziti i postati će manje u vrijeme primanja cjepiva. Taj biološki mehanizam (suženje vena, arterija i krvnih žila pod mentalnim stresom) je najvjerojatniji uzrok stvaranja krvnih ugrušaka, moždanih udara, srčanih udara, vrtoglavica, nesvjestica, zamagljenog vida, gubitka mirisa i okusa koje ste doživjeli kratko nakon primjene cjepiva. Ekstremni mentalni stres pacijenta najvjerojatnije se može pripisati poticanju straha i taktikama zastrašivanja koje koriste različite skupine antivaksera…”

Osim što se u navedenom radu nigdje direktno ne navodi zaključak da su necijepljeni krivi za nuspojave cijepljenih, citirani rad prepun je ograničenja, a upitno je koliko se njegovog autora Raymonda D Palmera može nazvati znanstvenikom.

Palmer

Kako se navodi ispod objavljene studije, Raymond D Palmer je glavni direktor tvrtke Full Spectrum Biologics na čijoj se web stranici ne mogu naći nikakvi konkretni podaci, osim pitanja: “Koja je vaša kronološka dob u odnosu na vašu biološku dob? Kolika je ​vjerojatnost da ćete razviti bolest? Ako imate gene za bolest, možete li poduzeti mjere da je izbjegnete?”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Osim što izgleda nevjerodostojno, na stranici se ne mogu pronaći nikakvi podaci za kontakt, kao ni adresa tvrtke.

Rebekah Barnett, autorica bloga Dystopian Down Under, ujedno i fact-checkerka koja radi za TED, nedavno je objavila tekst o Palmeru u kojem navodi kako se u njegovoj biografiji može naći i detalj da je preko stranice ScienceofAging.life prodavao tečaj, odnosno, skupljao donacije za ispitivanja na ljudima koja bi trebala započeti 2023. godine.

Nadalje, na svom LinkedIn profilu, koji je trenutno izbrisan ili deaktiviran, Palmer je pod obrazovanje naveo niz tečajeva iz različitih područja – epigenetike, biokemije, genetskog inženjeringa, astronomije itd.

Nedugo nakon tog teksta, Barnett se ponovno uhvatila Palmerove karijere i to upravo povodom navedenog istraživanja.

Kada ga je u telefonskom razgovoru upitala za znanstvene podatke/dokaze za tvrdnje da stres od dezinformacija o cjepivu može uzrokovati pojavu nuspojava, Palmer je rekao da takva literatura još nije napisana.

Isto tako, navodni znanstvenik u razgovoru nije htio otkriti na kojem je sveučilištu doktorirao.

Studija

Samim čitanjem Palmerovog rada moguće je zaključiti kako nije riječ o pravom znanstvenom istraživanju, već samo o pregledu dosad objavljene literature na temelju koje autor iznosi svoj zaključak.

On, naime, navodi kako je dokazano da mentalni stres uzrokuje sužavanje krvnih žila te na temelju toga donosi zaključak da će se, ako su ljudi uplašeni zbog cijepljenja, njihove arterije suziti, što bi moglo dovesti do određenih nuspojava.

Isto tako tvrdi kako rad predstavlja priliku za vlade da se pozabave tvrdnjama o štetnim nuspojavama cjepiva te istraže mogu li se nuspojave pripisati emocionalnom stresu ili tjeskobi, a ne cjepivima.

Za kraj, i u samoj studiji stoji kako nedostaju opsežne kliničke studije koje bi dodatno razjasnile jesu li nuspojave proizašle od cjepiva ili stanja koja su izazvana mentalnim stresom.

Budući da nismo mogli pronaći dodatne znanstvene dokaze koji bi podržali Palmerovu tezu, a uzevši u obzir kako je njegova znanstvena pozadina poprilično nejasna, zaključujemo kako nije točno da su znanstvenici otkrili da su necijepljeni krivi za nuspojave cijepljenih.

Post Znanstvenici nisu otkrili da su necijepljeni krivi za nuspojave cijepljenih je prvi puta viđen na Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

cijepljenje (21)cjepivo (33)covid-19 (49)Koronavirus (42)Razotkriveno (128)