Za ovu hranu ste sigurno mislili da je zdrava: Liječnica upozorava, pripazite s ovim namirnicama

dnevno - prije 3 mjeseca - link

Dr. Midjean Brown ističe ključne razlike između zdravih i manje zdravih namirnica u svom nedavnom videu na TikToku. Fokusira se na specifične aspekte koje trebamo imati na umu, posebno ističući informacije o namirnicama koje se obično smatraju zdravima, ali mogu imati negativan utjecaj na naše zdravlje.

Jedno od ključnih pitanja kojim se bavi je glikemijski indeks hrane. Dr. Brown naglašava da namirnice koje značajno utječu na glikemiju nakon konzumacije mogu rezultirati povećanjem razine inzulina, što nije poželjno zbog rizika od inzulinske rezistencije. Prema njezinim tvrdnjama, inzulinska rezistencija često leži u osnovi raznih bolesti povezanih s načinom života, uključujući bolesti srca, rak, masnu jetru, policistične jajnike, erektilnu disfunkciju, demenciju, migrenu, povećanu tjelesnu masnoću i dijabetes.

Foto: Unsplash

Iznenađujuće

Dr. Brown upozorava na voćne sokove kao prvu namirnicu koju trebamo izbjegavati, zbog često visokog sadržaja šećera koji može biti sličan onome u gaziranim pićima. Čak i nezaslađene varijante mogu sadržavati značajne količine ugljikohidrata, do 26 grama, što je otprilike šest žličica šećera. Isto tako, ističe da voće poput manga, ananasa, banana i grožđa trebamo tretirati kao desert zbog njihovog visokog udjela šećera.

Odrađen je interesantan pokus s blizancima: Istina o veganstvu bi vas mogla iznenaditi

Osim toga, ističe problematiku zobenog mlijeka, koje može sadržavati 15 grama ugljikohidrata po šalici, uz napomenu o potencijalno štetnim dodacima poput konzervansa, zgušnjivača i emulgatora. Zobene pahuljice, iako često preporučene kao izvor vlakana, također su na njezinoj listi, s visokim sadržajem ugljikohidrata od 62 grama u jednoj šalici. Na kraju, keksi od riže nalaze se na dnu liste zbog visokog udjela ugljikohidrata (14 grama) i nedostatka vlakana, opisane kao nešto poput stiropora s 70 kalorija na dva keksa.

Objava Za ovu hranu ste sigurno mislili da je zdrava: Liječnica upozorava, pripazite s ovim namirnicama pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Dom i zdravlje (378)