‘Vrijede li njemački euri u Hrvatskoj?’ Ovo je samo jedno od hit pitanja koje su Hrvati postavljali telefonom! Pogledajte ostala…

riportal - prije 2 mjeseca - link

U sklopu informativne kampanje za zamjenu kune eurom, u rujnu 2022. godine aktiviran je besplatni info telefon 0800 2023, na koji su građani mogli zvati te se informirati o uvođenju eura. Provjerili smo s HNB-om koliko se često zvalo na taj broj te koja su pitanja građani postavljali

U sklopu informativne kampanje za zamjenu kune eurom, u rujnu 2022. godine aktiviran je besplatni info telefon 0800 2023, na koji su građani mogli zvati te se informirati o uvođenju eura. Poziv na broj je besplatan bez obzira na to zovu li s fiksnih ili mobilnih uređaja.

Linija na kojoj građani i poduzetnici mogu dobiti odgovore na pitanja koja se odnose na zamjenu kune eurom i dalje je otvorena svaki radni dan, subotom, nedjeljom i blagdanom od 8 do 18 sati, a kako su nam kazali iz Hrvatske narodne banke, besplatni pozivni broj bit će aktivan do okvirno kraja ožujka 2023. godine.

Svaki propušteni poziv se povratno naziva unutar najviše 120 minuta, pod uvjetom da korisnik nije u tom roku ponovno nazvao i ostvario komunikaciju s agentom. Također, pozivi zaprimljeni u vrijeme aktivacije automatske telefonske sekretarice povratno se nazivaju sljedeći dan najkasnije do 11 sati, pod uvjetom da pojedinačni korisnik nije u međuvremenu ponovno nazvao i ostvario komunikaciju s agentom, pojašnjavaju nam.

Ono što nas je zanimalo jest koliko poziva je HNB primio od građana, a kako kažu, od otvaranja linije do 8. siječnja na liniji je primljeno 3.368 poziva. Agenti su još dodatno ostvarili 1.075 poziva s korisnicima koji su nazvali u vrijeme aktivacije automatske sekretarice.

Broj poziva bio je povećan netom pred uvođenje eura i nakon uvođenja, odnosno u zadnjem tjednu 2022. te prvom tjednu 2023. godine.

Iz HNB-a kažu da se vrsta upita mijenjala. “Građani su u rujnu i listopadu više pitanja imali o općenitim aspektima uvođenja eura te dvojnom iskazivanju cijena i fiksnom tečaju konverzije, dok su ih u prosincu zanimale informacije o praktičnim aspektima uvođenja eura, posebno zamjeni gotovog novca te novčanicama i kovanicama”, dodaju.

Hit pitanje o ‘njemačkim eurima’

Pitanja koja su ih zanimala bila su dosta šarolika, a uz standardna pitanja oko zamjene kuna eurima te pitanja oko bankarskih usluga i računa građana, bilo je tu i nekih interesantnih pitanja kao primjerice postoji li kovanica od 5 eura ili pak pitanja vrijede li “njemački euri” u Hrvatskoj, piše Net.hr.

U nastavku pogledajte česta pitanja na koja su građani tražili odgovore putem besplatnog telefona.

 1. Hoće li biti provizije u banci pri mijenjanju kuna u eure?
 2. Kakve novčanice će isplaćivati bankomati?
 3. Vrijede li u trgovini kovanice eura iz 2018. godine?
 4. Može li se kovanicama s našim simbolima plaćati izvan Hrvatske?
 5. Postoji li kovanica od 5 eura?
 6. Hoće li mirovina doći u eurima i može li se odmah 2.1. podignuti?
 7. Što će biti s deviznim računom?
 8. Kako plaćati račune u kunama nakon Nove godine?
 9. Koliko je 543 kn eura? (više upita u kojima građani traže preračunavanje)
 10. Gdje kupiti početne pakete kovanica?
 11. Do kada mogu zamijeniti kune u eure?
 12. Do kada se prodaju paketići eura?
 13. Koliko kovanica kuna se može zamijeniti u jednoj transakciji?
 14. Hoće li njemački euri vrijediti u Hrvatskoj?

The post ‘Vrijede li njemački euri u Hrvatskoj?’ Ovo je samo jedno od hit pitanja koje su Hrvati postavljali telefonom! Pogledajte ostala… appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

euro (89)građani (8)Hrvatska i svijet (242)