VODIČ KROZ NJEMAČKI MIROVINSKI SUSTAV: Otkrijte što je potrebno da biste dobili mirovinu od 2.000 eura

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Dok je prosječna mirovina u Hrvatskoj nešto viša od 3.000 kuna, u Njemačkoj je situacija znatno drugačija. Mirovine ispod 500 eura prima tek oko 20 posto građana. S obzirom na sve više troškove života, takva mirovina je ipak nedovoljna za život. Pitanje koji si mnogi Nijemci, a i Hrvati koji su trbuhom za kruhom otišli u Njemačku pitaju je kako postići mirovinu od 2.000 eura ili više? Nije lako, jer biste morali zarađivati znatno više od njemačkog prosjeka, piše Fenix magazin.

S obzirom na činjenicu da mirovina proizlazi iz životopisa i da pojedine životne dobi različito utječu na nju, izračun se ne može svesti na malu, jednostavnu formulu. Za određivanje visine mirovine u obzir treba uzeti mnogo čimbenika, ali prije svega primanja.

Jednostavno rečeno, može se reći da se dohodak utvrđuje u odnosu na prosječnu bruto plaću svih obveznika osiguranja. Prema njemačkom mirovinskom osiguranju (DRV), to trenutno iznosi 38.901 euro, što je oko 3.242 eura mjesečno. Pri određivanju mjesečnog doprinosa, odlučujuću ulogu imaju tzv. uplatni bodovi.

Mirovine u stvarnosti znatno manje

Želite li u mirovini imati bruto imovinu od 2.000 eura ili više, potrebno je 56 mirovinskih bodova. Jedan bod se dobije na prosječnu plaću, a nakon umirovljenja, svaki zarađeni bod odgovara mirovini od 36,02 eura u zapadnim saveznim državama i 35,52 eura u istočnoj Njemačkoj.

Da bi ostvarili mirovinu od 2.000 eura, osiguranik bi u 40 godina radnog vijeka od početka morao zarađivati oko trećinu više od njemačkog prosjeka što znači da bi na početku radnog vijeka trebao zarađivati 4.323 eura bruto. To nije ostvarivo za većinu Nijemaca.

U stvarnosti muški umirovljenici u starim saveznim zemljama su krajem 2020. primali u prosjeku 1.172 eura mirovine, a žene 741 euro. U novim saveznim zemljama muškarci su u prosjeku dobili 1.249 eura, a žene 1.065 eura.

Riječ je o bruto iznosu jer umirovljenici i ovdje moraju plaćati izdvajanja, uključujući zdravstveno osiguranje (7,3 posto) i osiguranje za dugotrajnu njegu (3,05 posto). Osim toga, postoje porezi na mirovinu ako dobijete više od doplatka od 9.744 eura godišnje. Da bi primali mirovinu znatno iznad tog prosjeka, osiguranici se stoga moraju privatno osigurati kako bi osigurali svoju starost, savjetuje DRV.

 

Objava VODIČ KROZ NJEMAČKI MIROVINSKI SUSTAV: Otkrijte što je potrebno da biste dobili mirovinu od 2.000 eura pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo i turizam (316)