Viškovo osiguralo više od 100.000 eura za nastavak “sretnijeg djetinjstva”

novilist - prije 2 mjeseca - link

VIŠKOVO – Idućeg tjedna završava projekt »Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – Za sretnije djetinjstvo«, no Općina Viškovo osigurala je u proračunu za 2023. nešto manje od 110.000 eura za nastavak projektnih aktivnosti za djecu s područja Općine Viškovo, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik općinske načelnice Denis Mladenić.

Uz nositelja projekta, Općinu Viškovo, partneri na EU projektu bili su i Grad Kastav te Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene, a podršku je primilo 70 djece. Podsjetimo, riječ je o projektu koji je financirao EU u stopostotnom iznosu od oko 330.000 eura.

Senzorna soba

Sam projekt počeo je u veljači 2021., a njime su formirani mobilni i rehabilitacijski tim za pomoć djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju ili slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, koji su djelovali posljednjih 14 mjeseci. Rehabilitacijski tim čine psiholog, logoped i edukacijski rehabilitator, a mobilni tim psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik, koji će i u 2023. nastaviti pružati pomoć djeci i obiteljima s područja Viškova kojima je to potrebno i koji su zadovoljili potrebne uvjete za uključivanje u projekt.

Voditeljica projekta Jasminka Štimac kaže da je oko 40 djece s područja Viškova bilo uključeno u projekt, oko 30 s područja Grada Kastva, te petero iz DV-a Zlatna ribica, kojima je pružana odgovarajuća pomoć.

Uključena su bila djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi te Štimac zahvaljuje obrazovnim ustanovama koje su uputile djecu na projekt, kada je za to bilo potrebe.

– U sklopu projekta opremljena je i senzorna soba u OŠ »Sveti Matej« Viškovo te su uređene staza za trčanje i staza za skok u dalj na školskom igralištu. Kao dio projekta bile su organizirane i škola trčanja i škola atletike na igralištu Osnovne škole »Sveti Matej« u Viškovu te u sportskoj dvorani »Matija Katalinić« u Kastvu. Nabavljene su i sportska te didaktička oprema, također za naše partnere Grad Kastav i DV Zlatna ribica. Uz to, socijalni je radnik pomagao obiteljima i djeci da ostvare svoja socijalna prava, 54 podnesenih zahtjeva pozitivno je riješeno unutar ovog projekta, kaže Jasminka Štimac.

Individualni pristup

Govoreći o programu pomoći za djecu, kaže da se on provodio individualno te u malim grupama.

– S djetetom koje je ušlo u projekt, neovisno o tome za koju se poteškoću prijavilo, stručnjaci su međusobno komunicirali kako bi napravili optimalan program za dijete, rekla je Štimac. Dodaje da je ovaj vid podrške nedostatan na nivou Republike Hrvatske, stoga se ovakva podrška djeci nastoji nadoknaditi kroz rad udruga i projekata.

– Ovaj projekt i ovaj vid socijalne usluge, koji su proveli Općina Viškovo i partneri, nešto je vrlo rijetko u Hrvatskoj. Važno je znati da je ovo pokušaj lokalne samouprave da nadomjesti ono što je na nivou države zanemareno, rekla je Štimac. Što se tiče partnera na projektu, iz Grada Kastva su nam rekli da nastavljaju koristiti iskustva stečena ovim projektom. Uredili su senzornu sobu u Dječjem vrtiću Kastav, a otvaranje se očekuje kroz par dana te će tada biti dostupno i više informacija. U Dječjem vrtiću Zlatna ribica Kostrena projekt završava sa završetkom EU financiranja, rekao nam je ravnatelj Stanko Vučetić.

 

Objava Viškovo osiguralo više od 100.000 eura za nastavak “sretnijeg djetinjstva” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (152)viškovo (12)