(VIDEO) ELON MUSK OBJAVIO ŠOKANTNU PREZENTACIJU: ‘Uskoro će i ljudi, kao ovi majmuni, upravljati računalom samo svojim mislima!’

dnevno - prije 2 mjeseca - link

U prezentaciji tvrtke “Neuralink”, objavljenoj u srijedu, za koju se njezin vlasnik Elon Musk nada da će jednog dana povezati ljudski mozak s računalom, vide se dva majmuna koja su navodno pomicala računalne kursore svojim mozgovima.

Pošto je Musk prethodno opisao takvu tehnologiju kao odgovor na egzistencijalnu prijetnju umjetne inteligencije koja nadilazi naše vlastite mogućnosti, Neuralinkov rad na omogućavanju ljudima da upravljaju računalima koristeći samo svoje misli zasigurno je zainteresirao svjetsku javnost.

Na prvi pogled, može se činiti da je to nepotrebna i ne posve ugodna opcija za ljude, međutim ona bi mogla učiniti velike korake u poboljšanju života onih s različitim teškim medicinskim stanjima u rasponu od cerebromedulospinalne diskonekcije (deeferentnog stanja, pseudokome ili tzv. sindroma zaključanog čovjeka, što je stanje budnosti i svjesnosti s kvadriplegijom i paralizom donjih kranijalnih živaca, što rezultira nemogućnošću mimike, pokreta, govora ili komunikacije osim pokretanja očiju, koji pritom služe kao jedina opcija za komuniciranje s okolinom) do potpune paralize.

Tijekom prezentacije Musk je pokazao snimku dva majmuna kako “tipkaju” po virtualnoj tipkovnici kako bi sricali poruku na ekranu. Iako majmuni nisu sami sricali riječi, oni su odgovarali na upite koji su im govorili koje tipke da “pritisnu”.

Međutim, impresivno je da se cijela stvar odvijala putem kontrole uma – nije bilo fizičke tipkovnice. Tehnologija nedvojbeno radi – to je barem jasno.

Musk se nada da će dobiti potrebnu dozvolu za opremanje ljudskih subjekata sučeljem Neuralinka u roku od šest mjeseci.

Jedan od prvih praktičnih ciljeva rada bit će vraćanje vida nekome tko je slijep – nešto što se navodno može postići čak i ako ta osoba nikada nije mogla vidjeti.

Potom bi također moglo biti moguće ne samo zaobići oštećenja, već ih popraviti i čak poboljšati postojeća osjetila i funkcionalnost unutar ljudskog tijela.

Objava (VIDEO) ELON MUSK OBJAVIO ŠOKANTNU PREZENTACIJU: ‘Uskoro će i ljudi, kao ovi majmuni, upravljati računalom samo svojim mislima!’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Planet-X (177)