VELIKA POBJEDA SNAŽNIH IRANSKIH ŽENA! Borba se isplatila, ispisala se povijest: Konačno je ukinuta tzv. moralna policija

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Iranom već mjesecima bijesne prosvjedi u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, a sada je država odlučila popustiti i ukinuti moralnu policiju.

“Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem” i zbog toga je ukinuta, rekao je glavni iranski tužitelj Džafar Montazeri, a prenosi AFP.

“Moralna policija raspuštena je, ali će se pravosudna vlast nastaviti baviti tim društvenim izazovom”, citirao je list Shargh glavnog državnog tužitelja Mohameda Džafara Montazerija. Još uvijek se ne znaju nikakvi detalji o provođenju te odluke.

Iako raspuštanje moralne policije ne znači kraj obveznog nošenja marama, promatrači kažu kako ono predstavlja značajan korak u uspjehu ženskog pokreta u Iranu.

Preispituje se zakon o obaveznom nošenju hidžaba

Objavljeno je kako će Iran preispitati desetljećima star zakon koji od žena zahtijeva pokrivanje glave, dok se bori da uguši više od dva mjeseca prosvjeda povezanih sa strogim kodeksom odijevanja. Prosvjedi su započeli nakon što je u rujnu u pritvoru umrla  Mahse Amini, 22-godišnja Iranke kurdskog podrijetla koju je moralna policija uhitila zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona.

Otkako je Amina umrla, sve veći broj žena ne nosi hidžab, posebno u modernom sjevernom dijelu Teherana.

“I parlament i pravosuđe rade (na pitanju)” treba li zakon izmijeniti, rekao je jučer iranski državni odvjetnik Mohamad Džafar Montazeri.

 

Objava VELIKA POBJEDA SNAŽNIH IRANSKIH ŽENA! Borba se isplatila, ispisala se povijest: Konačno je ukinuta tzv. moralna policija pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Svijet (1477)Vijesti (12411)