U IRANU ŽIVOT IZGUBILO 76 PROSVJEDNIKA: Policija uhitila stotine ljudi, nemiri se brzinom munje šire zemljom

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Iranske sigurnosne snage ubile su najmanje 76 prosvjednika tijekom 11 dana nemira koji su započeli nakon što je 22-godišnja Kurdkinja umrla u bolnici, kažu aktivisti.

Iranska ljudska prava (IHR), organizacija sa sjedištem u Norveškoj, optužila je vlasti za korištenje nerazmjerne sile i streljiva za suzbijanje prosvjeda.

Državni mediji procijenili kako je u nemirima poginula 41 osoba, uključujući nekoliko pripadnika osiguranja. Za cijelu situaciju su optužili prosvjednike.

Uhićene su i stotine ljudi, od kojih 20 novinara.

“Rizik od mučenja i zlostavljanja prosvjednika je ozbiljan, a uporaba bojevog streljiva protiv prosvjednika je međunarodni zločin”, rekao je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghaddam. “Svijet mora braniti zahtjeve iranskog naroda za njihovim temeljnim pravima.”

UN-ov ured za ljudska prava također je rekao da je vrlo zabrinut zbog nasilnog odgovora vlasti i pozvao ih da poštuju pravo na miran prosvjed.

Prosvjedi se proširili na više od 80 gradova

Protuvladine demonstracije proširile su se na više od 80 gradova i mjesta diljem Irana od sprovoda Mahse Aminija 17. rujna.

Ova 22-godišnja Kurdkinja iz sjeverozapadnog grada Saqeza bila je u posjetu glavnom gradu Teheranu 13. rujna kada su je uhitili policajci za moral zbog navodnog kršenja strogog zakona prema kojem žene moraju pokriti kosu. Nakon što su je odveli u pritvorski centar na “educiranje” srušila se, da bi tri dana poslije umrla u bolnici.

Policija je rekla da je Amini umrla nakon iznenadnog zatajenja srca, ali je njezina obitelj to odbacila i navela da su je policajci pretukli.

Prosvjedi protiv moralne policije i zakona o hidžabu koje je pokrenula njezina smrt brzo su evoluirali u najozbiljniji izazov s kojim se iranski šiitski muslimanski klerikalni establišment godinama suočavao.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju žene kako prkosno pale svoje marame na lomačama i režu kosu u javnosti uz klicanje i povike “Žene, život, sloboda” i “Smrt diktatoru” – referenca na vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Khameneija.

U ponedjeljak su prijavljeni prosvjedi u Teheranu i brojnim drugim gradovima, uključujući Yazd, u središtu zemlje, te Tabriz i Sanandaj, na sjeverozapadu. Studenti i nastavnici na više od 20 sveučilišta također su organizirali štrajk i izašli iz svojih učionica.

 

 

Objava U IRANU ŽIVOT IZGUBILO 76 PROSVJEDNIKA: Policija uhitila stotine ljudi, nemiri se brzinom munje šire zemljom pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Svijet (1465)Vijesti (12948)