U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu otvorena izložba ‘Tragom hrvatske baštine’

dnevno - prije 2 tjedna - link

U ponedjeljak, 18. rujna u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu održano je događanje Tragom hrvatske baštine u sklopu kojega je otvorena istoimena izložba autora Marka Gracina, održano predstavljanje publikacije Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske u nakladi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Uprave za zaštitu kulturne baštine i održan je panel Pogovor o baštini: Izazovi očuvanja nematerijalne baštine na primjerima tradicijskih pjevanja. Tradicijsko pjevanje predstavili su Braća Matić i Stipe Jurić iz Čavoglava, Udruga sopaca otoka Krka, KUD Seljačka sloga, iz Donje Dubrave i KUD Koškani iz Koške.

O publikaciji, tiskanoj u povodu obilježavanja 20. godišnjice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske, u izdanju Ministarstva kulture i medija govorile su ministrica Nina Koržinek Obuljen i Tatjana Horvatić voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu.

U zanimljivom panelu, kojem su se tijekom rasprave pridružili i gosti, Pogovor o Baštini: Izazovi očuvanja nematerijalne kulturne baštine na primjerima tradicijskih pjevanja sudjelovali su Ivo Brkić, Lidija Nikočević, Dario Marušić i Noel Šuran.

Izložba fotografija Marka Gracina TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE u Galeriji AMZ ostaje otvorena do 29. kolovoza 2023. a ulaz je besplatan.

Projekt “Tragom hrvatske baštine” zamišljen je kao običajna “slikovnica” koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog ali i pismenog zapisa. Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.

Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE Je ukazati na trud i ljubav koje u očuvanje baštine ulažu kulturno-umjetnička društva diljem Lijepe naše. Prenoseći svoje znanje, unatoč sveopćoj globalizaciji, oni uspijevaju u nakani da zauvijek ostane zabilježeno ono samo naše. Naši korijeni.
Dok je tome tako, izložba TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE, uvijek s novim sudionicima, još će dugo, dugo i plesati, i svirati, i pričati priču o prelijepoj zemlji s prepunom škrinjicom ljubavi za svoje običaje.

Putem fotografija na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo…) autori izložbe su odali počast svima onima koji s toliko ljubavi čuvaju onu spomenutu baštinsku škrinjicu.

Objava U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu otvorena izložba ‘Tragom hrvatske baštine’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Kultura (413)Magazin (3585)