Tri godine nakon zagrebačkog potresa nema niti jedne zamjenske kuće!

narod - prije 3 mjeseca - link

Prošlo je tri godine od potresa koji su pogodili Zagreb. Nažalost, odnijeli su jedan život, poginula je 15-godišnja djevojka, a u središtu grada nastala je golema materijalna šteta. U tijeku je obnova vrijedna 2,3 milijarde eura, a za dva tjedna bit će završen plan cjelokupne obnove na svim pogođenim područjima s rokovima završetka. Ministar graditeljstva Branko Bačić rekao je da Vlada nije “položila ispit” kada je riječ o izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća, no najavio je napredak do kraja ove godine, do kada očekuje radove na stotinjak kuća, piše HRT.

Tomašević i Bačić obišli gradilište u Đorđićevoj

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sa suradnicima su obišli lokaciju konstrukcijske obnove na višestambenoj zgradi u Đorđićevoj 20.

Prije toga su obišli radove na gimnaziji Tituša Brezovačkog.

U organiziranoj obnovi do sada nije izgrađena niti jedna zamjenska obiteljska kuća

Iz Đorđićeve ulice koja je svojevrsni simbol zagrebačkog potresa, u podnevni Dnevnik HTV-a javila se Matea Šeparović.

– Đorđićeva ulica je svojevrsni simbol zagrebačkog potresa, upravo ovdje je prije tri godine život izgubila 15-godišnja djevojčica. Sutra je treća godišnjica, a obnova zgrada je još uvijek u povojima. U organiziranoj obnovi do sada nije izgrađena niti jedna zamjenska obiteljska kuća i to je možda bio signal Vlada da možda pomakne fokus s organizirane obnove i fokusira se na samoobnovu. Dakle, građanima ili upraviteljima zgrada sredstva se izravno uplaćuju na račun što do sada nije bio slučaj. Vidjet ćemo kako će se to odvijati. Primjerice u Sisačko-moslavačkoj županiji samoobnova i nije najbolji promjer, javila je Šeparović.

Kaže da se pomaci vide kada govorimo o školstvu, zdravstvu, kulturnoj baštini i infrastrukturi općenito.

– Treba ovdje istaknuti da kada govorimo o školstvu, zdravstvu, kulturnoj baštini i infrastrukturi općenito – tu se i te kako vide pomaci. Tu možemo reći da obnova ide nešto bržim tempom, po gradu možemo vidjeti mnoštvo skela, građevinske šute, dizalica, bagera. Međutim, jednom stradalniku potresa, kojem je nekretnina oštećena do temelja, to zapravo ništa ne znači, rekla je Šeparović.

Objava Tri godine nakon zagrebačkog potresa nema niti jedne zamjenske kuće! pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

branko bačić (8)Hrvatska (2635)Izdvojen članak (98)obnova (12)potres (30)tomislav tomašević (27)vlada andreja plenkovića (4)zagreb (107)