TOMAŠEVIĆ NAKON ŠTRAJKA SANIRA ŠTETU! ‘Ovo nije prijetnja’: Spominje opasnost, ‘vjerujem da radnici znaju ako do toga dođe da će pogoršati uvjeti rada’

dnevno - prije 7 dana - link

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nakon trodnevnog štrajka radnika zagrebačke čistoće osvrnuo se na njihove zahtjeve. Naveo je kako je štrajk nezakonit te kako zagrebačkom Holdingu uskoro na naplatu stiže stari dug.

“Ovo je nezakoniti štrajk, u tome se slažu svi stručnjaci i sindikati. Za razliku od prošle vlasti mi smo poštivali kolektivni ugovor u cijelosti, niti jedan dan plaća nije zakasnila, ni bilo koja druga naknada za skoro 8000 radnika Holdinga. To je jako bitno istaknuti. Prošla vlast nije poštivali kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To morate pitati radnike i sindikate. jednostranom odlukom Uprave za 13 posto povećana plaća radnicima koji imaju najniže plaće”, rekao je Tomašević.

Sindikati su tražili linearano povećanje plaća svima u jednakom postotku. Kako navodi Tomašević, ovo je sad ključna situacija.

“Ne radi se samo o Čistoći. Ako možete imati nezakoniti štrajk, ja ne znam da se ikada to u Hrvatskoj dogodilo – nenajavljeni štrajk koji ide unedogled unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i što su jednostrano povećane plaće. Razgovarat ćemo koji su troškovi rada. Holding u srpnju mora platiti stare dugove za obveznicu koju je bivši gradonačelnik potrošio od 2,3 milijarde kuna koje odjednom stižu na naplatu. Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće su nešto manje od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego smo planirali, rekao je Tomašević dodajući da taj novac nemaju”, rekao je.

Što ako Holding ide u stečaj?

Naglasio je da to ugrožava opstojnost Holdinga koji je bio na rubu bankrota kad je preuzeo vlast.

“Ako Holding ide u stečaj, onda Grad više ne upravlja Holdingom kao vlasnik, nego stečajni upravitelj. To nije prijetnja. Ja sam bio taj koji se s radnicima borio protiv privatizacije 2013. kada je bivši gradonačelnik to htio napraviti. Vjerujem da ni radnici to ne žele jer znaju, ako dođe do privatizacije, da će se pogoršati uvjeti rada. Mi smo im dali ugovore o radu jer zaslužuju. Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk”, rekao je.

Na pitanje trebaju li građani strahovati od poskupljenja, Tomašević je rekao kako je za neke odvoz otpada pojeftinio.

“Kako Holding ili Čistoća može doći do prihoda? Grad Zagreb ne može subvencionirati Čistoću iz proračuna. Moramo naći balans između onoga što građani mogu platiti i onoga što radnici zaslužuju. Ja bi im dao triput veću plaću da mogu. Mi smo 700 otkaza u administraciji Holdinga morali podijeliti da Holding ne ode u bankrot. Dobra suradnja u Zagrebu sigurno može jamčiti da će biti dobra suradnja i nakon parlamentarnih izbora”, rekao je.

Objava TOMAŠEVIĆ NAKON ŠTRAJKA SANIRA ŠTETU! ‘Ovo nije prijetnja’: Spominje opasnost, ‘vjerujem da radnici znaju ako do toga dođe da će pogoršati uvjeti rada’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (2338)Vijesti (12370)