Testirajte prehrambeni IQ – zabavan kviz o dijetalnim temama

# 1. Navedite najmanje 5 blagodati esencijalnih masnih kiselina:

# 2. Kortizol: što je to i što radi?

# 3. Probiotici: Navedite najmanje 5 blagodati:

# 4. Što je pH i zašto je važan ili na što utječe?

# 5. Kakav je bio omjer proteina, masti i ugljikohidrata u paleolitskoj prehrani (nagovještaj: oni su naši preci: lovci i sakupljači).

a) P 15-20%, C 30-50%, F 30-35%
b) P 19-35%, C 20-40%, F 21-59%
c) P 45-65%, C 5-15%, F 10-20%
d) P 35-50%, C 20-30%, F 10-20%

# 6. Za što su korisni policosanol i koenzim Q 10? (Za one koji su napredni, navedite i što rade)

# 7. Iz čega dolaze gotovo sve infekcije?


Nutricionistički I.Q – odgovori

# 1. Nabrojite najmanje 5 blagodati esencijalnih masnih kiselina:

Smanjen rizik od raka, alzheimera i mnogih drugih bolesti.
Poboljšati zdravlje / koncentraciju mozga; izvrsno za ADD i ADHD.
Spriječiti prijevremeni porod.
Razrijedite krv, što smanjuje vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka.
Niži kolesterol.
Kontrolirajte razinu šećera u krvi (ako se uzima odmah nakon jedenja hrane s visokim glikemijskim indeksom – zaštitna je).
Dajte fluidnost zglobovima.

# 2. Kortizol: što je to i što radi?

Kortizol je hormon koji lučimo kao odgovor na stres (fizički, mentalni, emocionalni). To je poput adrenalina, ali prekomjerno se luči iz dugotrajnijeg stresa, dok je adrenalin neposredniji. Da bi stvorilo kortizol, vaše tijelo mora stvoriti HOLESTEROL, pa zato oni s visokim kolesterolom i stresom nećete moći smanjiti svoj kortizol ako ne smanjite stres. Nadimak kortizola je hormon STARENJA. Kada lučite puno kortizola, vaše tijelo može stariti 5 godina u jednoj godini. Radimo 24-satni test hormona sline koji uključuje kortizol tijekom cijelog dana. Tada možemo fino prilagoditi vaš zdravstveni plan na temelju toga kada se vaše tijelo stvarno osjeća pod stresom. Često je to usred noći, remeti san.

# 3. Probiotici: Navedite najmanje 5 blagodati

Probiotici (suprotno od antibiotika) su dobre bakterije koje vas štite od štetnih bakterija koje možete udisati ili unositi u hranu, vitamine ili drugo. To su vaše ‘dobre’ i ‘korisne’ bakterije. Kada uzimate antibiotike, ubijate dobre bakterije (kao i one loše – razlog uzimanja antibiotika). Kada redovito koristite probiotike, možda vam nikad više neće trebati antibiotici. Probiotici djeluju na izlučivanje viška estrogena (izvrsno za PMS i ublažavanje menopauze), pa pomažu u prevenciji raka dojke. Oni također proizvode neke od vaših vitamina i pomažu u probavi neke vaše hrane. Oni keliraju teške metale i sprečavaju bubrežne kamence.

# 4. Što je pH i zašto je važan ili na što utječe?

pH je mjera ravnoteže kiselina / baza. Koristimo pH urina kao biljeg ukupnog pH tijela. Kad vam je pH kiseo, vi ste (bilo koja njihova kombinacija): dehidrirani, imate infekciju (može biti u mirovanju) i puno vam je lakše da se razbolite, NE apsorbirate nikakve vitamine i minerale i potpuno ste nedostatak minerala. Ako tako nastavite dugo, kosti će se demineralizirati kako bi napuferirale ostatak vašeg tijela. Većina namirnica u Standard American Diet (SAD) potiče kiselost. Jedite više povrća i svakodnevno uzimajte zelenu formulu kako biste promovirali neutralni pH i osjećali se VELIKO.

# 5. Kakav je bio omjer proteina, masti i ugljikohidrata u paleolitskoj prehrani (nagovještaj: oni su naši preci: lovci i sakupljači).

Proteini: 19-35%,
Ugljikohidrati: 20-40%
Masti: 21-59%
# 6. Za što su korisni policosanol i koenzim Q 10? (Za one koji su napredni, navedite i što rade)
Polikosanol snižava ukupni kolesterol, LDL (loši kolesterol), a povisuje HDL (dobar kolesterol) (napomena: statinski lijekovi NE POVEĆUJU HDL). NEMA nuspojava. COenzimQ10 dio je lanca za transport elektrona; to je posljednja hranjiva tvar potrebna za stvaranje ATP (energije), a budući da je enzim, omogućuje reakciju. Statinski lijekovi iscrpljuju vaše srčano tkivo COQ10. COQ10 je vrlo nestabilan i treba ga vezati za određene hranjive sastojke kako bi stabilizirao, a ne toksizirao vaše tijelo. Kada ovo pokušate, odmah ćete osjetiti povećanje protoka krvi.

# 7. Iz čega dolaze gotovo sve infekcije?

Infekcije potječu od prehrambenih nedostataka.

Pa kako ste to učinili? Ako ste postigli 7 od 7, svaka vam čast! Ako ste ih propustili, vratite se i proučite odgovore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *