Talijanska drama premijerno izvela Pirandellova “Henrika IV.”

novilist - prije 2 mjeseca - link

Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca večeras je premijerno izvela “Henrika IV.” talijanskog dramatičara Luigija Pirandella.

Stotinu godina nakon praizvedbe u Milanu, ovo djelo se prvi put izvodi u riječkom “Zajcu”. Publika je dugotrajnim pljeskom i ovacijama ispratila glumce i autorsku ekipu predstave.

Foto galerija: Premijera “Henrika IV.” Talijanske drame Foto: Ana Križanec

Režija ovog remek-djela talijanske književnosti povjerena je Marcu Lorenziju, jednom od najzanimljivijih redatelja suvremenog talijanskog kazališta.

Redatelj Lorenzi je u koautorstvu s dramaturgom predstave Lorenzom De Iacovom i adaptirao Pirandellov tekst, s tendencijom stvaranja suvremene predstave snažnog glumačkog izričaja, koja komunicira s novim medijima i tehnologijama.

Kako se navodi u najavi predstave, “Henrik IV.” fascinira balansiranjem između filozofskog promišljanja i dramskog intenziteta, kao i svojom aktualnošću.

U vrijeme fake newsa, u kojem se neprestano propituje istinitost činjenica, tematiziranje relativnosti istine i identiteta u Pirandellovim metadramama relevantnije je nego ikada.

“Sreća Henrika IV. je u tome što jedan slučajan događaj za njega zaustavi protok vremena. A kada se probudi, shvati da su vrijeme koje je on proveo u snu, u svojevrsnoj kazališnoj predstavi, ostali proživjeli “normalno”.

No, više ne pronalazi sebe pa se pita nije li bolje vratiti se toj slici koju je izgradio”, govori redatelj Marco Lorenzi, a ono što ga, prema njegovim riječima, u ovoj priči duboko dira jest da Henrik nije lud jer vjeruje da je kralj Saksonaca, već je Henrikovo ludilo u tome što je pokušao zaustaviti vrijeme.

Glavnu ulogu u predstavi igra Aleksandar Cvjetković, a u ostalim su ulogama Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Anamarija Brđanović, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Serena Ferraiuolo i Stefano Maria Iagulli te Deni Sanković koji se pojavljuje u videu kao mladi Henrik.

Scenografiju potpisuje Diana Ciufo, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović. Autori videomaterijala su Edoardo Palma i Emanuele G. Forte, autor glazbe i oblikovatelj zvuka je Marin Butorac, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.

Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku, a na programu “Zajca” je i 5., 9. i 10. prosinca.

Objava Talijanska drama premijerno izvela Pirandellova “Henrika IV.” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Kazalište (7)Kultura (422)