SVI PODMUKLI PLANOVI PALI SU MU U VODU! Bijesna Europa je ovim potezom nokautirala Vučića, procurio je dokument: ‘Hitno zaustavite cijeli proces’

dnevno - prije 2 mjeseca - link

Europski parlament (EP) zatražit će od Europske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom, dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji. Stoji to u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU-a u procesu proširenja, a u koji je uvid imao Radio Slobodna Europa (RSE).

“Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije”, kaže se u nacrtu izvještaja.

Zastupnici EP-a će oko ovog dokumenta raspravljati na vanjskopolitičkom odboru 13. listopada, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje tijekom studenog, piše Jutarnji.

Srbija i Rusija potpisale Plan konzultacija ministarstava

Rezolucije EP-a nisu pravno obvezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije.

Europski socijaldemokrati, druga po veličini grupacija u EP-u, već su priopćili kako smatraju da EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ukoliko se ne uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije te najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izvještaju EP-a o proširenju.

Naime, od početka rata u Ukrajini, Europska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu s odlukama EU-a. Srbija je jedina država regije koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana usuglasile sve politike s politikama EU.

Prošle nedjelje su ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, potpisali u New Yorku, na marginama 77. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda Plan konzultacija svojih ministarstava za razdoblje 2023-2024.

EU ‘ozbiljno zabrinuta’

Europska unija je reagirala naglasivši da je “ozbiljno zabrinuta” zbog potpisivanja ovog dokumenta te da time Srbija šalje signal “da namjerava ojačati suradnju s Rusijom”.

Srbija od 2014. godine pregovara o članstvu u EU. Vladavina prava kao i odnosi s Kosovom se smatraju ključnim elementima koji određuju napredak pristupnog procesa. Međutim od početka rata u Ukrajini 24. veljače, odnosi s Rusijom postaju također važni i oni će biti ključni za odluku o otvaranju novih poglavlja.

Srbija je imala relativno nizak stupanj usklađivanja s politikama EU-a upravo zbog neusklađivanja s odlukama koje se tiču Rusije. Budući da po pravilu zemlja koja cilja članstvo mora biti sto od sto usklađena s politikama EU-a, jedino uoči punopravnog članstva, do početka ove godine nije izvršen tako oštar pritisak na službeni Beograd.

Podijeljena mišljenja

Dok su sve države mišljenja da Srbija ne zaslužuje otvaranje poglavlja, postoje one zemlje koje su mišljenja da je dobro imati političku međuvladinu konferenciju kako bi se ponovila neophodnost da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Druga skupina država članica s druge strane smatra da ne treba poduzeti nikakav korak u procesu pristupnih pregovora, pa ni političku međuvladinu konferenciju (bez obzira što tu neće biti otvorena poglavlja) dok god Srbija gaji bliske odnose sa službenom Moskvom.

Objava SVI PODMUKLI PLANOVI PALI SU MU U VODU! Bijesna Europa je ovim potezom nokautirala Vučića, procurio je dokument: ‘Hitno zaustavite cijeli proces’ pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

pročitaj cijeli članak

Regija (583)Vijesti (12790)