“Svaki pedalj teritorija NATO-a mora biti branjen”: Burne reakcije iz brojnih zemalja nakon eksplozija u Poljskoj

novilist - prije 3 mjeseca - link

Rusija je u utorak demantirala da su njezini projektili pogodili Poljsku, nazvavši vijesti o tome “namjernom provokacijom”, dok su brojne zemlje odmah reagirale nazvavši takvu situaciju novom eskalacijom i potvrdivši da svaki pedalj teritorija NATO-A mora biti branjen

“Ako su ruski projektili pogodili Poljsku, to bi bila daljnja eskalacija od strane Rusije”, rekao je češki premijer Petr Fiala, dodajući da udari na Ukrajinu pokazuju da Moskva želi uništiti tu zemlju.

“Čvrsto stojimo iza naših EU i NATO saveznika”, dodao je na Twitteru.

Predsjednik Litve rekao je u utorak navečer da se mora braniti “svaki pedalj teritorija NATO-a”.

“U vezi s vijestima iz Poljske večeras o najmanje dvije eksplozije. Održavamo bliske kontakte s našim poljskim prijateljima. Litva je snažno solidarna s Poljskom. Svaki pedalj teritorija NATO-a mora se braniti!”, tvitao je predsjednik Gitanas Nauseda.

“Uzrok eksplozija još nije poznat, ali su u isto vrijeme ruske rakete napale Ukrajinu”, dodao je Nauseda u objavi na Facebooku. “Teroristički režim će biti zaustavljen udruženom snagom saveznika”.

Slovački ministar obrane rekao je da Moskva mora odmah zaustaviti besmislene napade na ukrajinsku infrastrukturu i objasniti što se dogodilo u istočnoj Poljskoj.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je za utorak navečer Vijeće za obranu “kao odgovor na projektil koji je pao na teritorij Poljske”, objavio je njegov glasnogovornik Zoltan Kovacs na Twitteru.

Objava “Svaki pedalj teritorija NATO-a mora biti branjen”: Burne reakcije iz brojnih zemalja nakon eksplozija u Poljskoj pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

češka (5)mađarska (27)nato (32)Poljska (33)rat u Ukrajini (370)Rusija (355)Svijet (1497)ukrajina (491)